Anunțul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care spune că în continuare nu se pot aloca bani publici către ACS Poli Timișoara, dar se pot da bani asociației care luptă ca Timișoara să primească titlul de Capitală Culturală Europeană. Edilul Timișoarei susține că România a devenit țara tuturor posibilităților negative.
Primăria Timișoara a primit, în 18 februarie, de la Curtea de Conturi a României, răspunsul la contestația PMT depusă în 25 august 2015, la Decizia nr. 40/11.08.2015, decizie prin care Curtea de Conturi considera ilegală finanțarea de către Primăria Timișoara a asociațiilor Timișoara Capitală Culturală Europeană, Club Sportiv ACS Poli Timișoara, Timișoara Saracens Rugby Club Municipal UVT, Baschet Club Timișoara, Sportivă Clubul de Handbal Politehnica Timișoara. Toate acestea au fost înființate în baza OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații și în baza Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale, spune Robu.
Totul a pornit de la un raport al Camerei de Conturi a județului Timiș, care spunea că finanțarea din bani publici a echipelor sportive ale orașului și a Asociației Capitală Culturală Europeană este ilegală. Primăria Timișoara, dar și Consiliul Județean au oprit finanțările. Dacă pentru echipele de rugby, handbal și baschet Primăria Timișoara a înființat un club municipal, echipa de fotbal ACS Poli Timișoara nu a putut fi inclusă, așa că încă nu poate primi finanțare de la municipalitate.
Cu privire la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Curtea de Conturi a decis că „nu au fost acordate finanțări nerambursabile în înțelesul Legii nr. 350/2005 și ale OG nr. 51/1998, ci cotizații în condițiile OG 26/2000, astfel că în speța de față temeiul legal aplicat este guvernat de prevederile OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații și Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale și nu de prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și OG 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale”.
Cu alte cuvinte, finanțarea asociației în forma practicată până acum de Primăria Timișoara este, din perspectiva nivelului național al Curții de Conturi, legală, deci va putea continua, anunță primarul Timișoarei.
În ceea ce privește sportul, situația este clara, în viziunea inspectorilor Curții de Conturi: „Aplicarea defectuoasă a legislației în materie de către contestatar este confirmată și prin faptul că prin finanțările succesive sub formă de cotizație a unor asociații fără scop patrimonial, cu sume ale căror cuantumuri au fost stabilite unilateral de către asociatul Municipiul Timișoara prin Consiliul Local Timișoara, acesta a eludat […]”.
Așadar, finanțarea de către primărie este ilegală și nu poate continua.
„Cu alte cuvinte, finanțarea asociațiilor sportive de fotbal, rugby, baschet și handbal în forma practicată până acum de Primăria Timișoara este, din perspectiva nivelului național al Curții de Conturi, ilegală; deci, ea va rămâne stopată până la pronunțarea definitivă a instanțelor de judecată!”, spune Robu.
Situația este dramatică la clubul ACS Poli, care nu a mai fost finanțat din vara anului trecut. Robu susține că are îndoieli cu privire la decizia Curții de Conturi pentru sport și că, în cazul în care Consiliul Local Timișoara va avea aceeași opinie ca și el, se va adresa instituțiilor judiciare.
„Asocierile considerate ilegale de Curtea de Conturi – organ al puterii executive! – au, de la începuturile existenței lor, girul de legalitate al acestor instituții, dar, în România, iată că este posibil ca ceea ce o instituție a puterii judecătorești consideră legal să fie considerat ilegal de către o instituție a puterii executive! Halal separație a puterilor în stat, halal stat de drept! Primăria Timișoara se întreabă: de ce o mulțime – probabil de ordinul sutelor! – de asociații sportive funcționează fără probleme în România de astăzi și doar cele ale Timișoarei sunt considerate de Curtea de Conturi ilegale? Unde este egalitatea de tratament și de șanse în România de astăzi?! Cum pot face față competițiilor cu adversari organizați identic echipele sportive ale Timișoarei, câtă vreme adversarii pot fi finanțați de administrațiile publice locale, iar echipele Timișoarei nu?!”, se întreabă Nicolae Robu.
Edilul le răspunde și celor care se întreabă care va fi soarta sportului timișorean.
„Nu mor caii când vor câinii! Pentru rugby, handbal și baschet problema este deja rezolvată pe variante alternative, pentru fotbal problema este pe cale să fie rezolvată. Cer jucătorilor, antrenorilor și conducătorilor dăruire și puțină răbdare, cer rezultate care să ne asigure rămânerea în Liga I. Iar la anul, garantat, Poli va fi în zona de sus a clasamentului, pentru că lotul la care a ajuns astăzi, cu uriașe eforturi de toate felurile, permite asta”, a conchis edilul-șef.
Articole pe aceeași temă:
Nicolae Robu trimite scrisori Curtii de Conturi. Nimic de pe frontul institutiei
Credit de la banca pentru salvarea ACS Poli, viitorul celorlalte cluburi de sport este inca incert!
Primaria Timisoara a pierdut procesul Poli: banii s-au dat ilegal si ar trebui recuperati!
Citiți principiile noastre de moderare aici!