Ambrozia crește în voie atât pe terenurile primăriei, între șosea și trotuar, cât și pe terenurile private. Ambrosia artemisiifolia este o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină, scrie Wikipedia. Iar locuri lăsate în paragină sunt destule în Timișoara.
Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii și la începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.
15% din timișoreni, conform datelor prezentate de primărie, sunt alergici la ambrozie. Primarul Nicolae Robu i-a pus gând rău plantei și spune că vrea să înființeze „un consorțiu anti-ambrozie”, adică un comitet special în care să se regăsească Timișoara, Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă, Utvin, Chișoda.
„Vreau să creăm un consorțiu anti-ambrozie. Această plantă e cumplită, putem să o combatem, dacă noi, administrațiile Timișoarei și ale zonelor adiacente, din comunele periurbane, acționăm coordonat. Altfel, degeaba acționăm unii și alături, pe terenul celorlalți, ambrozia crește într-o veselie. Trebuie să facem front comun, nu e de joacă cu această plantă, ea creează alergii la 15% din populație, așa mi s-a spus mie. Trebuie să acționăm coordonat, în campanii. Când sunt momentele cele mai potrivite o să acționăm cu toții. Vreau să-i chem pe primari, indiferent de culoarea politică, să ne stabilim împreună momentele de intervenție și modul în care să intervenim”, a anunțat, vineri, primarul Timișoarei.
Robu spune că este nevoie de un plan comun de acțiune, de un schimb de idei, urmând să se decidă cum este cel mai eficient să se intervină pentru combaterea acestei plante.
„Noi nu putem toată ziua s-o tăiem, că tai iarba și, dacă vin sporii de alături, la prima ploaie crește și crește cu multă vivacitate. Trebuie combătută pe o manieră care să nu facă necesară o nouă intervenție. Ar trebui extirpată, de fapt, cine va dori să o păstreze să-și facă o rezervație de ambrozie”, a mai spus Nicolae Robu.
Urmează acum ca primarul Timișoarei să stabilească o întâlnire cu edilii localităților învecinate și, la un moment dat, să fie făcut public planul comun de acțiune.
România are, de anul acesta, și o lege pentru combaterea ambroziei. Cea mai alergenă plantă din România va fi combătută de fiecare administrație publică.
Conform legii, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.
Și beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un plan de management.
Cei care încalcă legea primesc în primul rând un avertisment scris și, dacă nu se conformează, amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!