Vă reamintim că scandalul a fost iscat de o serie de documente depuse de societatea Confort la două achiziţii publice de lucrări desfăşurate la Primăria Arad – amenajarea de piste pentru biciclete pe faleza Mureşului şi reabilitarea pasajului rutier Micalaca, acte despre care primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat zilele trecute că ar fi fost falsificate. Este vorba de un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de modernizare vizând bulevardul Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca din Timişoara, o recomandare în care apare calificativul de „foarte bun” pentru lucrarea de pe Rebreanu executată de Confort şi încă o scrisoare de recomandare în favoarea unui angajat al aceleiaşi societăţi, pe care apar semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu şi ştampila Primăriei Timişoara. Edilul-şef al Timişoarei susţine că documentele prezentate la Arad nu au fost eliberate de primăria pe care o conduce, fiind vorba de nişte falsuri.
Primăria Timişoara a primit copii de pe aceste acte de la Primăria Arad, care a cerut în primă fază un punct de vedere de la instituția timișoreană cu privire la lucrarea realizată de Confort pe Rebreanu – care fusese prezentată ca “experienţă similară” la licitaţia pentru pistele de biciclete – şi veridicitatea documentelor depuse de societatea în cauză.
Trebuie precizat că Primăria Timişoara este în proces cu societatea patronată de Georgică Cornu în cazul lucrărilor de pe bulevardul Liviu Rebreanu – bulevardul Iosif Bulbuca, municipalitatea cerând ca societatea să plătească penalităţi pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Cei de la Confort susţin că lucrările au fost întârziate exclusiv din vina beneficiarului, deci a primăriei, şi că au fost nevoiţi să realizeze lucrări suplimentare, altele decât cele prevăzute prin contract.
Georgică Cornu: Bulevardul Rebreanu este într-o stare foarte bună
Dar să revenim la falsuri. Georgică Cornu a decis joi să îi trimită primarului Gheorghe Ciuhandu o scrisoare deschisă prin care să îi răspundă la acuzaţiile de fals. Reprezentanţii societăţii vizate susţin că acuzele sunt nefondate, iar la baza acestui conflict stă de fapt litigiul cu privire la lucrările executate pe Rebreanu.
Cornu se declară consternat de afirmaţiile primarului şi spune că în ziua în care Ciuhandu a vorbit despre falsificarea actelor nu se afla în localitate pentru a putea răspunde la aceste acuze.
„Sunt consternat de atacurile agresive concertate de dumneavoastră şi funcţionarii publici din Primăria Timişoarei la adresa mea şi a companiilor pe care le patronez. Ultimul exemplu este conferinţa de presă din data de 10.01.2012, în care m-aţi acuzat de falsificarea semnăturii şi a ştampilei, într-un act oficial”, îi scrie patronul grupului de firme primarului. Cornu susţine că a făcut totuşi o anchetă internă în rândul angajaţilor săi pentru a verifica cele semnalate. El spune că s-a deplasat personal pe bulevardul modernizat de angajaţii societăţii pe care o conduce şi că această arteră este într-o stare „foarte bună”.
„Mai mult, m-am deplasat personal pe lucrarea executată de SC Confort SA, Bulevardul Liviu Rebreanu – Calea Şagului, constatând că acest bulevard, cât şi trotuarele aferente acestuia, sunt într-o stare foarte bună. Vă informez că toate reparaţiile pe perioada de garanţie au fost executate la timp, în condiţiile în care proiectul iniţial prevedea pe acest tronson un trafic uşor, iar în realitate circulă autovehicule de mare tonaj. În concluzie, această lucrare a fost bine executată, fapt care este dovedit de procesul verbal de recepţie încheiat în data de 22.08.2008, semnat şi de dumneavoastră”, îi mai scrie Cornu primarului.
Şoferii timişoreni au putut constata însă, chiar joi, că pe bulevardul Iosif Bulbuca, în apropiere de Spitalul Judeţean, se efectuau cârpeli la carosabil…
Acuze de intervenţii în instanţă
Lucrurile nu se opresc aici, pentru că patronul grupului de firme vizat îl acuză pe Ciuhandu de intervenţii în instanţă în procesul că privire la investiţia de pe bulevardele Rebreanu şi Bulbuca. El i-a trimis primarului o copie după recursul formulat de „pârâta SC Confort SA” împotriva sentinţei civile nr. 1654/ 15.12.2010, pronunțată de Tribunalul Timiş, precizând că acesta a fost admis de instanţa de judecată în noiembrie 2011, iar sentința a fost casată, cauza fiind trimisă spre rejudecare.
„Consider că soluţia dată prin sentinţa emisă de prima instanţă a fost un abuz, ca rezultat al intervenţiilor dumneavoastră, care nu au triumfat în cele din urmă”, afirmă Georgică Cornu. Mai mult, acesta spune că Ciuhandu încearcă… să adune capital de imagine înainte de alegeri cu astfel de ieşiri publice.
„Lipsa performanţei dumneavoastră în cadrul primăriei, orgoliul care vă caracterizează, lipsa apariţiilor în presă, cât şi dorinţa de a vă promova imaginea, având în vedere apropierea alegerilor, v-au determinat să recurgeţi la astfel de mijloace”, mai scrie Cornu. Acesta i-a trimis primarului şi o copie a unuia dintre documentele la care a făcut referire edilul, rugându-l să-i comunice dacă actul este fals, el precizând că din discuţiile pe care le-a avut cu angajaţii săi a aflat că documentul a fost emis şi comunicat de către Primăria Timişoara în copie.
„În cazul în care aceste semnături sunt false şi nu vă aparţin vă rog să vă adresaţi instanţelor de judecată, pentru atragerea răspunderii celor vinovaţi. Vă asigur că nu am acces la documentele emise de Primăria Timişoara şi nu am falsificat niciodată semnătura dumneavoastră sau a altor persoane”, a conchis Cornu.
Flavius Boncea: Documentele nu au fost eliberate de Primăria Timişoara
Reprezentanţii Primăriei Timişoara îşi menţin punctul de vedere. Referitor la procesul verbal de recepţie a lucrărilor de pe Rebreanu, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Flavius Boncea, susţine că acesta seamănă izbitor cu un altul, pentru alte lucrări, efectuate pe strada Herculane.
„Mai mult decât atât nu avem ce să comentăm. Documentele prezentate nu au fost eliberate de Primăria Timişoara. În procesul verbal de recepţie a lucrării de pe Rebreanu textul e identic cu un proces verbal pentru strada Herculane. Până şi numărul autorizaţiei de construire şi numărul de înregistrare sunt aceleaşi, doar că în loc de Herculane apare Rebreanu – Bulbuca. Primăria ar fi trebuit să elibereze documentul original sau dacă ar fi fost vorba de o copie aceasta ar fi trebuit să aibă ştampila de conform cu originalul a primăriei, nu pe cea a Confort. Noi nu am eliberat aceste recomandări, nu există nici numere de înregistrare pentru acestea”, ne-a declarat Boncea.
Primăriile Timişoara şi Arad refuză să sesizeze organele abilitate
Interesant este că Primăria Timişoara refuză în continuare să sesizeze organele abilitate pentru a investiga aceste cazuri în condiţiile în care oficialii instituţiei vorbesc despre falsuri.
„Noi am trimis punctul nostru de vedere la Primăria Arad, că aceste documente nu au fost eliberate de noi, şi i-am rugat să sesizeze organele competente. Sesizarea trebuie făcută de către cei care au documentele depuse în original”, a adăugat Boncea.
Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Arad, Corina Drăghici, susţine că este responsabilitatea celor care au constatat falsul să sesizeze organele competente, deci că Primăria Timişoara ar trebui să facă acest lucru.
Documente falsificate cu semnatura primarului Timisoarei la Primaria Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!