Reprezentanţii municipalităţii susţin că acesta este şi motivul din cauza căruia lucrările au şi stagnat în unele zone. În Piaţa Sf. Gheorghe, de exemplu, arheologii şi-au terminat treaba, iar lucrările s-au oprit de câteva luni. Dincolo de cercetările arheologice şi de aşteptarea avizelor de descărcare, oficialii primăriei spun că nu s-a putut lucra pentru că proiectul iniţial trebuie modificat.
„S-a întârziat pentru că, în urma cercetărilor arheologice care au avut loc, în urma descoperirilor, se impune o reproiectare. Reproiectarea nu se poate face punctual. Pe Strada Fără Nume se putea lucra, dar în piețe, în Sf. Gheorghe, în Libertății, în Unirii, în Țarcului, acolo se poate lucra în momentul în care avem reproiectarea. De aceea avem anumite întârzieri. Noi nu suntem cu proiectul per ansamblu întârziat. Dimpotrivă, stăm foarte bine. Numai că, dacă ar fi decurs această reproiectare mai repede, se putea deja lucra și am fi putut cât de curând să finalizam”, afirmă primarul Nicolae Robu.
Acolo unde s-au obţinut deja avizele de descărcare arheologică, lucrările continuă, în paralel cu reproiectarea. Autorităţile locale spun că proiectul modificat trebuie aprobat din nou, având în vedere că vorbim despre bani europeni.
„Deocamdată avem o lucrare foarte mare de apă care se va executa în perioada următoare. Este o conductă magistrală, începe de pe Grisellini şi se duce pe Savoya. În Piaţa Sfântul Gheorghe o să înceapă turnarea spaţiului tehnic, o cuvă de beton armat. Se va modifica soluţia complet acolo. Va fi un amfiteatru, rămân zidurile bisericii. Pe Libertăţii acum discutăm soluţia, vom începe pavarea. Fiecare dintre străzi este o lucrare în sine. Se lucrează la revizuirea proiectului, pentru că nu am putut respecta proiectul iniţial. Proiectul iniţial nu mai poate fi aplicat din cauza descoperirilor arheologice. Anumite faze din proiect nu pot continua. Vrem şi să obţinem nişte fonduri suplimentare pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice. Sunt pedepse dacă nu respectăm procedurile. Proiectul modificat trebuie aprobat din nou la ADR Vest şi la Bucureşti. Noi am mers în paralel cu lucrările arheologice, dar trebuie să urmăm nişte proceduri”, a explicat managerul de proiect, Aurelia Junie.
Patru pieţe şi zece străzi din centrul Timişoarei au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene. Valoarea proiectului este de 53 de milioane de lei, la care se adaugă încă 12,5 milioane lei TVA, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Articole pe aceeași temă:
Proiecte spectaculoase pentru expunerea vestigiilor istorice din centrul Timisoarei
Noi strazi pietonale dupa reabilitarea centrului istoric al Timisoarei. Unde se va mai putea parca?
Citiți principiile noastre de moderare aici!