Noua staţie de epurare a apelor uzate construită în localitatea Recaş, o investiţie de peste 9 milioane de lei (fără TVA), realizată pe proiectul pe fonduri europene pe care îl are în derulare la ora actuală Aquatim, a fost inaugurată oficial joi. La eveniment a participat şi ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.
„Staţia de epurare este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 105 metri cubi pe oră şi pentru a deservi până la 5.500 locuitori echivalenţi. Tehnologia de epurare cuprinde treapta mecanică, treapta biologică şi treapta de epurare avansată (terţiară) pentru eliminarea fosforului şi azotului şi dezinfecţia cu ultraviolete. Tehnologia include şi tratarea nămolului, prin îngroşare şi deshidratare până la 35% substanţă uscată. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată. Achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă (…) Siguranţa staţiei este asigurată printr-un sistem modern de supraveghere video. Efluentul staţiei de epurare se deversează în râul Timiş”, a explicat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
De lucrarea de la Recaş s-au ocupat firmele Rewox Hungaria Kft Baja, reprezentată în România prin Rewox Hungaria Kft Baja Sucursala Timişoara (lider de asociere), şi Bolzano Alpenbau SRL (asociat).
Investiţia va fi completată de cea de extindere şi reabilitare a reţelei de canalizare, însumând 21 de kilometri, preconizată a fi finalizată la mijlocul anului viitor şi care este cuprinsă în acelaşi proiect pe bani europeni.
Valoarea totală a proiectului privind extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Timiş este de aproape 119 milioane de euro, 73,93% reprezentând fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Restul banilor sunt asiguraţi de Aquatim (13,04%), de la bugetul de stat (11,30%) şi autorităţile locale – Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara (1,73%).
Sunt cuprinse investiţii în localităţile Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Proiectul cuprinde lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de canalizare (200 km) şi apă (100 km), construcţia a şapte noi staţii de epurare a apei uzate şi trei stații de tratare a apei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!