După lungi discuții legate de legalitatea alocării de bani publici pentru a plăti salariile jucătorilor care vor activa la noua ACS Poli Timișoara, cum au mers lucrurile până acum la Poli, care e adevărata Poli și alte aspecte “de suflet” sau “juridice”, aleșii au aprobat, în ședința extraordinară de vineri, un proiect de hotărâre care prevede aderarea Consiliului Local Timişoara, alături de Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea Politehnica, la Asociaţia Atletic Club Sportiv Recaş, care va fi redenumită ACS Poli Timişoara.
„Ştim bine că Timişoara iubeşte enorm fotbalul. (…) Sunt două alternative, să o luăm de la capăt din Liga a V-a sau să intrăm într-o asociaţie asupra căreia să preluăm controlul noi, autorităţile locale şi judeţene şi Universitatea Politehnica. Cine vine cu bani să susţină o echipă în Liga a V-a? Eu nu v-aş fi propus asta. Eu personal nu pot să propun alocarea de bani publici pentru fotbal în astfel de eşaloane. Dacă aş face-o, m-aş umili. (…) Cu ce bani am fi cumpărat jucători cu care, la un moment dat, peste 4-5 ani, să promovăm în Liga I?”, a afirmat Robu, reiterând faptul că Marian Iancu nu are nicio treabă cu noul proiect.
Consilierul local Adrian Orza a afirmat că nu are nimic împotriva susţinerii echipei din Recaş, dar că cel mai bine ar fi să se pornească de la zero, cu ASU Politehnica, formaţia Universităţii Politehnica Timişoara care activează în Liga a V-a. „De ce nu putem porni curat, cu echipa Politehnicii?”, a întrebat Orza.
„Eu, Robu, nu mă simt în stare să găsesc finanţare pentru a susţine o echipă de Liga a V-a. Să facem un exerciţiu să vedem care dintre consilieri ar da…”, i-a răspuns primarul, care l-a provocat pe Orza să se ocupe el de ASU Politehnica din Liga a V-a.
Consilierul local Andrei Petrișor crede că indiferent dacă vorbim de Recaș sau dacă am vorbi de Iosifalău, suporterii vor striga tot Poli la stadion.
Aleșii au aprobat și alocarea unei cotizații de 4 milioane de lei pe an pentru noua ACS Poli Timişoara. Contribuţia financiară pentru perioada rămasă din anul 2012 va fi de 2 milioane de lei, urmând să fie achitată trimestrial, câte un milion de lei pentru fiecare trimestru.
Sediul central al asociaţiei va fi la Casa Politehnicii nr. 1, aceasta va avea o sucursală la Recaş, iar jocurile echipei, din postura de gazdă, vor fi disputate pe Stadionul „Dan Păltinişanu” din Timișoara, respectiv la Baza Sportivă nr. 1 a Universităţii Politehnica.
Proiectul cuprinde şi o prevedere care spune că în situaţia în care se constată că sumele alocate de la bugetul local nu au fost utilizate în scopul pentru care a fost constituită asociaţia şi nu au fost utilizate conform prevederilor legale, acestea vor fi recuperate de la persoanele care se fac vinovate din cadrul asociaţiei. Activitatea financiară a ACS Poli Timişoara şi modul de cheltuire a sumelor alocate de la bugetul local vor fi controlate de către o comisie numită prin dispoziţia primarului.
Primarul Timişoarei i-a invitat pe suporteri să se alăture autorităţilor în susţinerea acestui nou proiect.
„Sunt extrem de bucuros că proiectul ACS Poli Timişoara a fost aprobat de Consiliul Local Timişoara, prin votul favorabil al consilierilor locali ai PNL, PSD, PC, PP-DD şi FDG, cărora le mulţumesc din suflet. Le mulţumesc că au înţeles acest proiect complex, singurul în măsură să ofere timişorenilor, timişenilor în general, şansa de a avea din nou, de la începutul ediţiei 2012/2013, draga noastră echipă Poli în Liga 2 şi, din 2013, în Liga 1. Regret că reprezentanţii PDL şi PNŢCD n-au susţinut proiectul şi sper ca pe viitor să fie mai constructivi”, a afirmat primarul Nicolae Robu după votul din plenul consiliului local.
Avocata Carmen Obârşanu ameninţă cu plângeri penale
Avocata Carmen Obârşanu contestă proiectul de hotărâre adoptat vineri. Ea a precizat că face acest lucru „în calitate de contribuabil deranjat de abuzul făcut de către reprezentanţii Primăriei Timişoara în cheltuirea iresponsabilă a banului public”. Obârşanu spune că banii publici nu pot fi folosiţi pentru sponsorizări.
„Ei spun că această participare de 4.000.000 de lei pe an pentru această asociaţie ar constitui o participare la cotizaţie, o cotizaţie. Cotizaţia reprezintă o formă de plată stabilită din start pentru toţi membrii asociaţiei. Dacă ne uităm în proiectul de statut al asociaţiei vedem că această pretinsă cotizaţie este numai din partea autorităţii publice locale, din banul public, dar ceilalţi membri nu au stabilit niciun fel de cotizaţie. Cum putem considera că este o cotizaţie? Este o sponsorizare. Voi face plângere penală împotriva celor care au votat pentru acest proiect pentru că nu s-a supus dezbaterii publice, pentru că este vorba de o copiere a proiectului Iancu”, a afirmat avocata. Primarul i-a spus însă, în plen, că nu a înţeles nimic din noul proiect, că în cazul ACS Poli Timișoara vorbim de o asociație, un ONG, și nu o societate comercială, şi că se află „într-o eroare totală”.
UPDATE. Şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a semnat, în cursul zilei de vineri, pentru aderarea la Asociaţia Atletic Club Sportiv Recaş.
„Am semnat, la notariat, împreună cu domnul Nicolae Robu şi domnul Viorel Şerban, asocierea cu Recaşul, Consiliul Local şi Universitatea Politehnica pentru ACS Poli Timişoara. În prima şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş din august vom aproba statutul şi cotizaţia cu care vom veni şi noi. Cotizaţia nu va avea aceeaşi valoare, primăria e mai bogată, dar noi avem partea de infrastructură, stadionul”, ne-a declarat Bojin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!