Cea de-a şaisprezecea prelevare de organe din acest an a fost efectuată în noaptea de marţi spre miercrui, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Timişoara. Unitatea medicală înregistrează astfel un record în domeniu, întrucât în primele şase luni ale acestui an au fost realizate deja mai multe prelevări de organe decât anul trecut, când au fost făcute 15 astfel de intervenţii, care au salvat vieţi.
În cazul ultimei prelevări de organe este vorba despre un bărbat de 40 de ani, din judeţul Timiş, care a fost internat în urmă cu o săptămână la Spitalul Clinic de Urgenţă Timisoara, în urma unui accident vascular cerebral. Acesta a fost declarat marţi în moarte cerebrală, iar familia bărbatului şi-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor, ficatului, pielii, oaselor şi tendoanelor.
„Starea pacientului a fost foarte grava inca de la internare, fiind in coma de gradul IV. Dupa declararea mortii cerebrale, familia si-a dat acordul pentru prelevarea organelor”, spune Asist. Med. Dan Ilincariu, coordonator Transplant, SCJUT.
Prelevarea organelor a fost efectuata de echipe din Bucuresti, Cluj, precum si echipe de la Clinicile de Ortopedie – Traumatologie si Casa Austria din cadrul SCJUT.
Rinichii au fost prelevati si preluati de echipa din Cluj, iar ficatul, oasele şi tendoanele de echipa de medici din Bucureşti.
În ultimul timp s-a produs o modificare în bine a mentalităţii oamenilor în privinţa prelevării de organe. Acest lucru s-a realizat mai ales datorită unei mai bune informări a populaţiei referitoare la prelevarea de organe. Cifrele sunt grăitoare. Dacă în 2009, din 16 persoane aflate în moarte cerebrală, doar de la 3 s-au realizat prelevări de organe, în 2010 situaţia s-a îmbunătăţit vizibil. Familiile a 15 pacienţi, din 21, şi-au dat acordul pentru prelevare.
O noua prelevare de organe la Spitalul Judetean Timisoara salveaza vieti
A noua prelevare de organe din 2011 la Spitalul Judetean Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!