O ședință care ar fi trebuit să fie gata în jumătate de oră a ținut o oră și jumătate. Au fost nelămuriri cu privire la primul proiect de pe ordinea de zi, cel privind aprobarea rectificării bugetului local. Pe scurt, acesta prevede câteva mutări de sume de la anumite structuri la altele și o dispoziție dată de primar pentru acordarea unui împrumut de 101 milioane de lei pe o perioadă de 20 de ani pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece.
Unele structuri din subordinea primăriei au cerut mai mulți bani pentru salarii. De exemplu, Poliția Locală a solicitat suplimentarea cheltuielilor de personal cu 2,11 milioane de lei, la fel și Direcția Fiscală, cu 1,08 milioane de lei. Se cer suplimentări de fonduri și pentru cheltuielile de personal de la aparatul de specialitate al primarului, cu 1,2 milioane de lei. Se propun și diminuări de la cheltuieli de personal: Teatrul German – 565.000 lei, Medicină Școlară – 3,1 milioane lei, Serviciul Școli Spitale – 1 milion de lei și altele.
Activistul civic Cristi Brâncovan spune că legea prevede dezbatere publică, ceea ce municipalitatea nu a organizat. Este prima rectificare pentru care se cere dezbatere publică.
Alesul social democrat Daniel Idolu, liderul consilierilor PSD, a avut nelămuriri cu privire la rectificarea propriu-zisă și la mutările de sume pentru salarii, dar Robu i-a dat asigurări că nu a crescut niciun salariu în primărie. Funcționarii primăriei au avut două părți incluse în rectificare: una se referă la creditul aprobat de consilierii locali și angajat deja de primărie pentru Colterm, despre care tion.ro a mai scris AICI, și alta care vizează rectificarea propriu-zisă privind funcționarea primăriei.
Proiectul a fost picat cu 13 voturi, Executivul având nevoie de încă unul să fie aprobat, însă doi aleși liberali au lipsit de la ședință: Radu Dimeca și Ciprian Mihok. Primarul Nicolae Robu s-a enervat puțin după vot și i-a amenințat pe consilieri cu încă o ședință de consiliu „de îndată”.
Mai mult, Robu îi amenință pe cei doi liberali cu excluderea din Consiliul Local Timișoara.
„Am avut doi consilieri plecați, o să am o discuție cu ei, dacă nu pot să fie la ședințe, îi vom înlocui, cu tot respectul și toată prietenia. Îi înțeleg, sunt oameni activi, sunt oameni care au afaceri, dar nu poți în viață să fii cu toate”, a spus Robu.
Primăria va organiza până la urmă o dezbatere publică, cel mai probabil luni. Edilul-șef consideră că toată întâmplarea de miercuri a fost un joc politicianist.
„Vom face o dezbatere publică, ea nu este necesară, pentru că noi nu aprobăm acum creditul. Nu se impune, dar facem și asta. Probabil că ea va avea loc luni, la o anumită oră, după care va fi o ședință «de îndată». Rectificarea pentru credit este făcută prin dispoziția primarului, dar legea cere și o validare în CL. Am combinat cele chestiuni, pentru că ambele se referă la rectificare. Nu cred că a avut nimeni vreun dubiu legat de modul în care vor fi folosiți banii din acest credit. A fost un joc politicianist jalnic. Dacă nu s-a înțeles din explicațiile mele… Vorbea de majorări de salarii, unde scria de majorări? Scrie de suplimentări de sume la anumite structuri, asta e cu totul altceva. Faci niște previziuni la început de ani, nu știi câți pleacă sau câți vin… La dezbatere vin și mai explic o dată ce am explicat deja. Ce să facem? Facem dezbatere pe tema rectificării”, a explicat Nicolae Robu.
În cazul în care proiectul privind rectificarea bugetară nu va trece nici la următoarea ședință, există riscul ca unii angajați din primărie să nu-și primească salariile.
„Dacă rectificarea se va vota luni, nu există riscul ca unii oameni să nu-și ia salariile. Dacă nu, unii s-ar putea să nu-și ia salariile, pentru că nu putem face plăți în afara prevederilor bugetare”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!