Vă reamintim că, la finele lunii trecute, consilierii locali din Săcălaz au stabilit ca în comună să se organizeze un referendum pe data de 1 martie pe tema prospecţiunilor petroliere care se desfăşoară în zonă. Locuitorii erau astfel chemaţi să răspundă la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord ca pe raza unităţii administrativ teritoriale Comuna Săcălaz să se efectueze lucrări care pot dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului?”
Aparent generală, întrebarea ascundea intenţia aleşilor locali de a bloca activitatea firmei Prospecţiuni S.A., controlată de Ovidiu Tender, care desfăşoară lucrări de prospecţiuni petroliere în zonă pentru o altă firmă care a concesionat drepturile de explorare şi exploatare: ADX Energy Panonia.
Decizia Consiliului Local Săcălaz a fost transmisă Prefecturii Timiş, însă această instituţie a blocat iniţiativa, deoarece primarul din comună nu a transmis în termenul prevăzut de lege lista cu propunerile pentru funcţiile de preşedinte şi locţiitor ai secţiilor de votare.
„(…) În acest sens, vă face cunoscut că în aplicarea prevederilor art. 26 alin. (5) din acelaşi act normativ (Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului – n.r.), lista cuprinzând alţi jurişti decât judecătorii şi procurorii, precum şi lista persoanelor de altă specialitate trebuia întocmită de prefect, la propunerea primarilor, şi transmisă preşedintelui tribunalului judeţean în cel mult 48 de ore (!) de la stabilirea zilei referendumului. Având în vedere textele legale mai sus menţionate, precum şi faptul că în termenul prevăzut de lege nu au fost înaintate propunerile privind preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare, considerăm că nu putem să ne încadrăm în termenul stabilit de legiuitor pentru organizarea referendumului, astfel încât vă solicităm reanalizarea actului administrativ în şedinţa următoare a consiliului local şi informarea instituţiei noastre în cel mai scurt timp”, se arată într-o adresă semnată de prefectul Eugen Dogariu, transmisă Consiliului Local Săcălaz.
Ar mai fi de menţionat faptul că primarul comunei este acuzat de unii locuitori şi chiar de unii consilieri locali că ar fi acceptat o sponsorizare de 53.000 de lei din partea firmei ADX Energy Panonia, banii fiind folosiţi pentru dotarea şcolii din localitate cu un sistem de supraveghere video şi pentru achiziţia unor laptopuri.
În aceste condiţii, consilierii locali din Săcălaz vor să organizeze o nouă şedinţă, vineri, şi să stabilească atât o nouă dată pentru referendum, dar şi să modifice întrebarea la care locuitorii vor trebui să răspundă. Rămâne de văzut dacă această nouă iniţiativă se va bucura de mai mult succes şi dacă vom asista, în final, la o premieră în Banat: primul referendum împotriva prospecţiunilor petroliere.
Articole pe aceeași temă:
Premiera in Banat! Referendum la Sacalaz pentru oprirea prospectiunilor petroliere
Revolta la Sacalaz impotriva prospectiunilor petroliere
Citiți principiile noastre de moderare aici!