La protest au participat aproape 100 de reprezentanţi ai service-urilor auto din întreaga ţară. Ei cer demisia conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de la nivel central şi din Timişoara.
„Am ales Timişoara, pentru că este un simbol naţional. Este al doilea miting de acest gen. Primul a fost la Bucureşti, anul trecut. Dacă acţiunea noastră nu va avea efectul pe care îl dorim, asemenea mitinguri vor fi organizate şi în celelalte oraşe mari din ţară”, a declarat preşedintele Asociaţiei Service-urilor Auto Independente din România.
„Toate aceste practici imorale şi în afara legii pe care le folosesc societăţile de asigurări sub protecţia asigurată de CSA trebuie să ia sfârşit. Vom continua mitingurile, Timişoara e doar începutul”, e sigur unul din protestatari.
Oful cel mare al participanţílor la miting este refuzul nejustificat al firmelor de asigurări de a plăti despăgubirile conform poliţelor de asigurare, trei sferturi din totalul societăţilor de asigurare, spun cei adunaţi în faţa sediului reprezentanţei din Timişoara a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor,care de multe ori şi-au primit banii, dacă i-au primit, doar în urma unor procese.
„A trebuit să umblu prin tribunale doi ani şi jumătate ca să-mi văd banii”, se plânge unul din protestatari. Pentru toată această situaţie, principalul vinovat este CSA, reprezentanţii service-urilor auto cerând demisia Angelei Tocilescu, preşedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. „E o situaţie intolerabilă. Tocilescu avea un venit anual în 2008 de peste 900 de mii de lei şi cu toate acestea CSA se face că nu vede ce fac firmele de asigurări iar noi ne judecăm pentru banii noştri”, acuză Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente.
Altă nemulţumire a protestatarilor este legată de faptul că sunt obligaţi de firmele de asigurări să efectueze reparaţii cu piese la mâna a doua şi ieftine, totul pentru profitul asiguratorului. „Nu se gândesc că pun în pericol viaţa celor care circula cu acele maşini. Practic, un şofer nu are decât două soluţii după un accident, Să recurgă la un service agreat de firma de asigurări şi atunci reparaţia maşinii se face cu piese neconforme cu cele originale, sau să meargă la un altul, suportând din buzunar reparaţia, şi atunci aşteaptă şi ei, ca şi noi, doi-trei ani până să-şi recupereze banii”, mai spune Cristian Muntean.
Cu toate insistenţele ziariştilor prezenţi la faţa locului, Adriana Artenie, şefa reprezentanţei Timişoara a CSA, căreia protestatarii i-au cerut şi ei demisa, a refuzat să facă orice fel de solicitare cu privire la doleanţele reprezentanţilor societăţilor de service auto.
După pichetarea reprezentanţei CSA, mitingul de protest s-a mutat în faţa sediului sucursalei din Timişoara a unuia din liderii societăţilor de asigurare din România.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a luat atitudine faţă de mitingul de la Timişoara
Catalogate de CSA drept „tentative de defăimare a pieței de asigurări fără niciun suport real în cifre”, acţiunile de protest ale reprezentanţilor societăţilor de service auto care au avut loc marţi la Timişoara au primit o replică din partea instituţiei.
Cu toate că reprezentanţii din Timişoara ai CSA au refuzat orice discuţie cu ziariştii prezenţi la manifestaţie, conducerea Comisiei şi-a expus, prin intermediul unui comunicat de presă, punctul de vedere.
Respingând acuzaţiile patronilor de service-uri auto, CSA arată că, anul trecut, despăgubirile plătite păgubiţilor RCA au crescut cu 4%, până la o valoare de 1,6 miliarde lei, chiar dacă numărul daunelor care au fost raportate și avizate în 2010 la societățile de asigurare a scăzut cu 5%.
Mai mult decât atât, CSA ia partea şi societăţilor de asigurare, arătând că acestea au scăzut tarifele pentru asigurările obligatorii RCA cu mai mult de 20%, tocmai pentru a veni în sprijinul acestora în contextul economic actual mai dificil.
Cât despre reclamațiile înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor privind modul de instrumentare a dosarelor de daună RCA, acestea reprezintă numai 1,5% din totalul de 353.259 de dosare de daună avizate la societățile de asigurare. Mai mult de jumătate dintre reclamațiile primite sunt soluționate în favoarea petenților, restul fiind neîntemeiate.
„Pretențiile de despăgubire sunt în afara cadrului legal, societățile de asigurare dețin expertize tehnice realizate de către experți tehnici independenți autorizați de către Ministerul Justiției, etc. Subliniem faptul că rolul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor este acela de a proteja interesele asiguraților și păgubiților RCA și nu acela de a rezolva problemele comerciale ale service-urilor auto”, au mai precizat reprezentanţii CSA.
Miting de protest impotriva firmelor de asigurari la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!