Situația terasei din Parcul Alpinet a fost discutată în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi, în urma unei adrese primite de la societatea Antonio Catering&Banqueting, cea care a câștigat licitația organizată de primărie pentru amplasamentul respectiv, a bucătarului italian Antonio Passarelli.
Problema este că suprafața licitată era de 92 de metri pătrați, trebuia să fie o terasă sezonieră, și s-a ajuns la o construcție din lemn de circa 140 de metri pătrați în parcul de pe malul canalului Bega.
„Mie mi s-a făcut o informare. Din păcate, funcționarul care a întocmit-o a greșit, mi-a explicat că ceea ce a apărut în presă provine din ce a scris el, că s-ar fi depășit suprafața inițială de circa 90 mp cu 70 mp, că în realitate ceea ce s-a construit este aproape dublu, aproximativ 160 mp. Am dat dispoziții să se facă verificări. Mi s-a explicat că s-a greșit, că pe ruletă, în loc de 6 s-ar fi citit 9 sau așa ceva. Depăşirea e mai mică, dar în orice caz e o depăşire, în loc de 90 s-ar fi ocupat 140 şi ceva de metri pătraţi. Explicația greșelii, care nu ar fi trebuit să se producă, este că acolo a fost întâlnit un arbore și s-a optat pentru înglobarea lui în ceea ce se construiește și asta a făcut ca în final să rezulte ca ocupare această suprafață mai mare decât cea propusă iniţial la licitație. Explicațiile sunt că s-a încercat să se facă ceva frumos, să se integreze un arbore în mod spectaculos”, le-a explicat consilierilor primarul Nicolae Robu.
Edilul le-a spus aleşilor că decizia le aparţine şi că, în cazul acceptării unei extensii – pentru că asta a cerut Passarelli – firma care a construit acolo va plăti, logic, pentru toată suprafaţa, la tariful stabilit iniţial.
„În final, ar trebui un vot dat de dumneavoastră”, a afirmat Robu.
Nu de aceeaşi părere a fost consilierul Flavius Boncea, care a atras atenţia că problema cea mai mare, dincolo de faptul că s-a licitat o suprafaţă şi avem alta ocupată azi, este că acolo nu avem de-a face cu o terasă sezonieră. În opinia sa, primăria ar trebui să intervină direct, dacă a constatat că nu se respectă hotărârile de consiliu în vigoare.
„Nerespectarea condițiilor din caietul de sarcini duce automat la retragerea dreptului de folosință și eliberarea amplasamentului de îndată”, potrivit HCL 176 din 2015, a amintit Boncea.
Cojocari: S-a licitat o suprafaţă, aia trebuie respectată
Consilierul Simion Moşiu a cerut lămuriri de la secretarul Ioan Cojocari cu privire la legalitatea unei noi hotărâri – dacă ar fi necesară o nouă licitaţie pentru extinderea suprafeţei în condiţiile în care iniţial s-au licitat 92 mp pentru o construcţie provizorie.
„E treabă de anul I de facultate. Cum să fie (n.r. – legal)? Nu se poate. S-a făcut o licitaţie, s-a licitat o suprafaţă, aia trebuie respectată. Noi nu am avizat şi nu o să avizăm niciodată asemenea lucruri de legalitate. Ca să îl scoţi la licitaţie (n.r. – amplasamentul), trebuie să fie liber de sarcini. Ăla trebuie demolat şi scos”, i-a lămurit Cojocari.
A luat cuvântul în plen şi Antonio Passarelli, care a spus că şi-a permis să extindă terasa pentru că nu avea timp şi voia să facă ceva foarte frumos, „o terasă culturală”, şi nu ceva ilegal.
„Putem avea prima terasă de iarnă din România”, a spus el. A explicat că s-a prezentat la primărie cu un proiect care prevedea ca pereţii laterali ai terasei să fie semi-închişi, plus o latură închisă spre stradă, pentru a crea „o zonă fonoabsorbantă”, şi nu i-a zis nimeni de la început că proiectul e prost.
În sprijinul lui a intervenit consilierul Adrian Orza.
„Ăsta este proiectul cu care a câştigat licitaţia, ăsta este conceptul. Termenul de sezonier înseamnă că dacă cineva vrea să îşi lase terasa o poate ţine şi iarna. Eu am fost şi m-am uitat. Datorită acestui pom s-a extins lăţimea terasei. Greşeala dânsului este că nu a venit să spună. A câştigat licitaţia cu acest proiect. Primăria Timişoara a scos la licitaţie nişte amplasamente fără toalete. Mi se pare absolut jenant la ce este supus datorită faptului că a încercat să protejeze un pom”, a afirmat Orza.
Alţi aleşi au sesizat că totuşi omul a venit cu un proiect şi s-a prezentat la o licitaţie, deci se presupune că a fost înainte la faţa locului şi a văzut amplasamentul şi că acolo există un arbore.
„Nu văd o soluţie legală prin care noi, consiliul local, putem suplimenta suprafaţa licitată iniţial”, a concluzionat consilierul Alfred Simonis.
Primarul pune juriştii să studieze problema
Totuşi, pentru oficialii primăriei lucrurile nu sunt destul de clare.
„Juriștii se vor pronunța până luni și vă asigur că, dacă juriștii spun că nu este legal, nu se mai dezvoltă discuții sub alte aspecte. Dacă extinderea este ilegală, atunci trebuie refăcută construcția pe suprafața care a fost licitată. Nu vă pot spune acum dacă legea permite, sub o anumită sancțiune, aducerea în legalitate a unui lucru care n-a fost făcut chiar corect. Aștept să se pronunțe juriștii. Dacă ei spun că nu există vreun astfel de mecanism instituit prin lege, în mod categoric va trebui ca acea construcție să fie făcută în strict acord cu caietul de sarcini (…) Dacă cineva își face o construcție fără autorizație, există două posibilități, în funcție de cât de gravă este abaterea: să fie pus s-o demoleze sau să i se aprobe intrarea în legalitate, contra unei amenzi foarte mari. Nu știu dacă pentru această speță există vreun mecanism similar”, a conchis Robu.
În acest caz vorbim despre unul din parcurile oraşului şi posibilitatea de a crea un precedent grav. Fără să punem la îndoială faptul că ar ieşi ceva… „foarte frumos”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!