La şedinţa de consiliu local organizată la Operă au participat atât revoluţionari din Timişoara, cât şi revoluţionari din Bucureşti, Slatina, Sibiu, Craiova, Târgovişte Constanţa şi alte oraşe ale ţării.
Primarul Nicolae Robu a înmânat asociaţiilor de revoluţionari monede aniversare bătute în argint. Au fost şi unele care au refuzat distincţia, cum ar fi Asociaţia 17 Decembrie 1989, dar şi persoane din sală care i-au contestat şi huiduit pe unii dintre beneficiari. „E o ruşine ce faceţi!”, s-a strigat din sală atunci când pe scenă a fost chemat reprezentantul Asociaţiei Frăţia Balconul Operei, de exemplu.
„Luăm lista aşa cum este ea oficială, meritele le cunoaşteţi dumneavoastră mai bine decât noi”, a încercat să explice Robu. Reprezentantul asociaţiei a explicat că aceasta a luat fiinţă în urma dezmembrărilor apărute în sânul revoluţionarilor.
„Nu trebuia să fim nouă asociaţii, una trebuia să fie: Revoluţia Română din Timişoara”, a spus el.
În sala mare a Operei s-a scandat „Victorie”, „Timişoara” şi „Libertate te iubim, ori învingem ori murim”.
„Noi atunci în 89 am strigat „Libertate te iubim, ori învingem ori murim”. Oare noi avem în momentul de faţă libertatea pe care ne-am dorit-o? Credeţi-mă că plâng în mine când văd bătrânii noştri care mor fără medicamente, când mamele noastre, soţiile noastre ajung slugi în occident pentru bani, iar copiii noştri mor acasă. Pentru mine libertatea înseamnă ca noi românii să fim demni în ţara noastră, să avem cu ce ne plăti taxele şi impozitele, să avem ce să punem pe masă de Crăciun! Oare noi, care ne-am pus pe altarul Revoluţiei, suntem mulţumiţi?”, a întrebat audienţa Petre Boroşoiu, de la Asociaţia Revoluţionară „Frăţie, Egalitate, Colaborare şi Cooperare”. Iar răspunsul care s-a auzit din sală a venit prompt: „Nu!”.
Primarul a fost întrebat ce se întâmplă cu intrările în oraş, care ar fi trebuit să fie refăcute şi pe care trebuia să stea scris „Timişoara, oraş martir al Revoluţiei”. Edilul a afirmat că la intrarea în oraş va sta scris până la urmă „Timişoara, oraşul iniţierii Revoluţiei din Decembrie 1989”.
La 25 de ani de la acele evenimente istorice, Robu a promis din nou că într-o bună zi Timişoara va avea un muzeu adevărat al Revoluţiei, aşa cum merită…
În ciuda huiduielilor şi a unor discuţii contradictorii, primarul a sesizat că a fost „pentru prima dată când marcarea s-a desfăşurat într-o atmosferă foarte bună. Nu perfectă, dar foarte bună”, față de scandalurile care se iscau în alți ani la ședința festivă dedicată Revoluției de la Timișoara.
Revoluţionarii vor ca lumea să ţină minte câteva lucruri: că în Timişoara s-a luptat şi s-a murit, iar Timişoara a fost în stradă în Decembrie 89 şi a învins!
Citiți principiile noastre de moderare aici!