Emil Boc afirma că pentru plata tuturor drepturilor revoluţionarilor se scot milioane de euro anual de la bugetul de stat.
„Eu spun că reparaţii materiale trebuie să aibă în continuare în primul rând cei care într-adevăr au avut victime în familie, deci cei decedaţi, urmaşii acestora şi cei răniţi, ei trebuie să aibă prioritate din partea statului. Vom face o analiză şi vom discuta cu cărţile pe masă cu toţi cei implicaţi. Reparaţii materiale trebuie asigurate în primul rând acelora care au murit în Revoluţie, celor care au răniţi în urma Revoluţiei şi, în funcţie de resursele pe care bugetul le are în continuare, să gradăm aceste drepturi, dar începând cu cei care au avut victime sau răniţi în familie”, a spus Boc.
Declaraţiile premierului au declanşat o revoltă în rândul revoluţionarilor din Timişoara. Circa 20 de persoane s-au adunat, luni, la sediul ALTAR 1989 şi au cerut public premierului Emil Boc să nu se atingă de drepturile lor.
„Eu am fost arestat, dar puteam fi şi împuşcat. Dar cred că trebuie apreciat dorinţa şi curajul de a schimba ceva. Oare lumea ar fi preferat să fim toţi morţi ca să putem beneficia de ceva, sau să stăm 20 de ani la puşcărie? Nu cred că trebuie făcută o diferenţă. Din 1990 încoace, în toate perioadele, am fost contestaţi din diverse motive. Mulţi au fost laşi şi încearcă acum să minimalizeze ceea ce am făcut noi”, a afirmat Călin Vasi.
El a precizat că primeşte lunar o indemnizaţie echivalentă cu salariul mediu brut şi poate călători gratuit cu mijloacele de transport în comun deoarece în decembrie 1989 a fost arestat.
La rândul lui, fostul secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor Adrian Sanda a afirmat că declaraţiile premierului vor duce la „dezbinarea societăţii româneşti”.
„Înainte de a se trece la restrângerea acestor drepturi, premierul ar trebui să înţeleagă problema revoluţionarilor. Această afirmaţie nu face decât să ducă la dezbinarea societăţii româneşti. Faptul că revoluţionarii beneficiază de această indemnizaţie reparatorie este rezultatul nu numai a momentului 1989, ci şi amestecul direct în revoluţia societăţii româneşti. Nu suntem noi de vină că s-a ajuns unde s-a ajuns. Noi am eliberat-o de o dictatură şi am încercat să o facem mai curată. Noi, revoluţionarii, ne-am săturat de denigrări, iar aceasta este cea mai mare denigrare a noastră. Este o scindare în interiorul nostru, e o scindare a societăţii româneşti”, a afirmat Sanda.
Revoluţionarii timişoreni au afirmat că dacă premierul nu renunţă la această intenţie sunt pregătiţi să iasă din nou în stradă.
UPDATE. Aşa cum anunţaseră încă de luni dimineaţa, revoluţionarii timişoreni au decis să iasă în stradă. “Mitingul sărăciei”, aşa cum au intitulat ei acţiunea, va avea loc joi, de la ora 17, în Piaţa Victoriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!