Vest Fest s-a desfășurat într-un cort, în parcarea mallului din Calea Șagului, joi, vineri și sâmbătă. Oamenii s-au plâns pe rețelele sociale de gălăgie și chiar au cerut ajutorul polițiștilor locali, însă oamenii legii le-au spus că nu au cum să intervină, pentru că evenimentul este autorizat până la ora 6 dimineața. Autorizația a fost dată de o comisie condusă de administratorul public al Timișoarei, Robert Kristof, numită „Comisia de Avizare a Adunărilor Publice”.
„Am formulat o plângere penală împotriva administratorului public al primăriei, pentru abuz în serviciu, după ce acesta a autorizat tulburarea liniștii publice în Calea Șagului, Steaua și Dâmbovița, până dimineața la ora 6, în nopțile de joi, vineri și sâmbătă, cu încălcarea articolului 2 al Legii Adunărilor Publice 60/91, ce specifică în mod clar că adunările publice nu pot continua după ora 23. Existând această autorizație, acordată ilegal, nicio autoritate de ordine publică nu a intervenit în sprijinul cetățenilor ce au reclamat deranjul provocat de intensitatea sunetului provenit dintr-un cort amplasat în parcarea mallului din Șagului”, a anunțat Cristi Brâncovan.
Mai mult, activistul timișorean susține că Robert Kristof are o relație contractuală cu organizatorii Vest Fest. Mai precis, site-ul festivalului este înregistrat de firma administratorului public al Timișoarei.
„Am constatat că pagina web a festivalului este înregistrată tocmai de către administratorul public, prin firma la care este acționar unic. Asociația organizatoare, ce e formată din prieteni ai administratorului public, a beneficiat de finanțări nerambursabile de la primărie, în valoare de 100.000 de lei, pentru organizarea festivalului de anul trecut, și acum urmează să încaseze alți 159.200 de lei pentru acest festival ce a deranjat mii de timișoreni, în condițiile în care organizatorul putea închiria o locație corespunzătoare precum interiorul mallului”, mai explică Brâncovan.
Activistul mai spune că Robert Kristof a autorizat un alt eveniment organizat de o asociație la care el este președinte și îi atrage atenția primarului că va coaliza cu toți cetățenii afectați de gălăgie împotriva lui, dacă se dorește transformarea zonei din Șagului într-o zonă de distracție nocturnă în aer liber.
„Același administrator public a mai autorizat, luna trecută, încă un eveniment în aer liber, pe acoperișul aceluiași mall, tot noaptea, iar la numărul de contact al organizatorului am regăsit numărul de telefon al asociației conduse de același administrator public al primăriei. Îl somez pe primar să renunțe la a mai își delega propriile atribuții unor oameni cu alte interese decât cele legale și îl avertizez că, dacă se urmărește transformarea zonei mallului din Sagului într-o zonă de distracție nocturnă în aer liber, o să coalizez toți cetățenii afectați împotriva dânsului”, a mai spus Cristi Brâncovan.
Ce spune Kristof?
Administratorul public al Timișoarei susține că evenimentul s-a desfășurat pe proprietate privată și că organizatorii nu erau obligați să restrângă activitatea la ora 23.
„Este domeniu privat, nu le poți restrânge activitatea până la ora 23. Legea se referă la domeniul public. Dacă gălăgia persistă, te poate opri poliția. Autorizația de la primărie este pentru desfășurarea evenimentului. Ea nu te exonerează de alte obligații legale. Avizul este dat cu respectarea limitelor de sonorizare, conform legii. Parcarea mallului este parcare privată, nu este publică, și, ca atare, nu se poate restrânge desfășurarea unei activități. E proprietate privată”, a explicat Robert Kristof.
Mai mult, el susține că organizatorii au fost amendați pentru zgomot în fiecare zi.
Pe de altă parte, city managerul spune că firma lui a fost închisă încă din vara acestui an, dar că într-adevăr se ocupa de construirea de site-uri.
„Firma mea făcea site-uri, ea nici nu mai există, este închisă din vară. La Vest Fest, da, firma mea a făcut atunci site-ul, la prima ediție. L-am predat acum doi ani și sunt alții care se ocupă de el. Acesta era obiectul de activitate al firmei mele. Când am făcut site-ul, eram în activitate privată. Eram consilier local și trebuia să mai am un venit pe lângă indemnizația de 700 de lei pe lună. Firma este închisă din luna iulie, este radiată fiscal, se poate verifica peste tot”, a replicat Kristof.
Cristi Brâncovan a depus plângerea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, în cursul zilei de miercuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!