Vă reamintim, proiectului fostului Liceu de Arte Plastice de lângă Primăria Timișoara, care prevede și ridicarea unui bloc de 10 etaje, a fost repus recent pe tapet.
De fapt, în locul fostului liceu de arte plastice ar urma să fie ridicat un complex modern de clădiri care include și un bloc de zece etaje, chiar în partea dinspre primărie. Studiul de oportunitate a apărut din nou pe site-ul Primăriei Timișoara, la secțiunea „Aviz de Oportunitate | Studii de oportunitate informare – Etapa I PUZ”, iar cei interesați au putut să depună observații până în 13 iulie.
Nota noului studiu este semnată de arhitecții Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi, care spun că va fi păstrat din actualul ansamblul doar imobilul în care funcționează Inspectoratul Școlar Timiș. Terenul urmează să fie împărțit în mai multe zone mixte de „locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat”, cu un regim de înălțime cuprins între parter, P+M+6 E și P+M+10E.
La câteva zile bune de când tion.ro a făcut publică informația că proprietarul nu renunță la proiect, cei din Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, vin cu precizări.
„Conform documentației, se preconizează demolarea clădirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timișoara. Demolarea este justificată prin intenția derulării unei investiții private pe terenul respectiv și susținută prin parteneriatul dintre Primăria Timișoara și Fundația Caritatea, ce promite indici de dezvoltare dificil de obținut în alte condiții. Oportunitatea investițiilor în zonele istorice este în afara oricărei discuții, făcând parte din Strategia de Dezvoltare a Timișoarei. (…) Intenția declasării unui monument istoric listat și demolării creează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare”, se arată într-un comunicat de presă emis de OAR Timiș.
Arhitecții din OAR Timiș spun că s-au opus parteneriatului între Primăria Timișoara și Fundația Caritatea – „document ce promite indici urbani ce nu respectă reglementările urbanistice în vigoare”.
Conform noului Plan Urbanistic General, situl rămâne protejat, spun cei de la OAR, fiind posibilă densificarea acestuia în anumite condiții. Ei mai susțin că regimul de înălțime este limitat, astfel că „pentru clădirile cu funcțiuni deosebite și aflate în poziții urbane privilegiate/dominate, prin PUZ se pot stabili regimuri de înălțime mai mari, fără a depăși 25m în punctul cel mai înalt, pe o lungime de fațadă de cel mult o treime din totalul lungimii de fațadă către domeniul public”.
„Întregul concept al noului PUG, în zona respectivă, pleacă de la necesitatea păstrării patrimoniului istroric. Ca urmare, profilul stradal pe traseul Inelului 1 de circulație este astfel adaptat în dreptul amplasamentului încât să nu necesite o demolare parțială sau totală a acestuia. Ca membri ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Timiș, susţinem integritatea patrimoniului imobil din Timişoara. Recomandăm analizarea unor soluţii alternative, sustenabile atât pentru investitor cât și pentru oraș, care să profite de existenţa clădirilor protejate din cvartal, să nu afecteze negativ structura urbană a zonei și să respecte reglementările urbane prevăzute de noul PUG. Solicităm administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timișoara de pe lista monumentelor istorice şi să îşi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de acţiune pentru cartierele istorice din Timişoara şi Masterplan – Strategia de dezvoltare spaţială a Municipiului Timişoara”, se mai arată în comunicatul emis de OAR Timiș.
Robu: Această clădire nu e monument, nici măcar nu a fost proiectată de arhitecți
Pe de altă parte, primarul Timișoarei susține că imobilul în care a funcționat Liceul de Arte Plastice, nu este un monument și că nici măcar nu a fost proiectat de arhitecți, ci de ingineri. Proiectul a fost unul bun încă de la început, în viziunea lui Robu.
„Nu știu care este stadiul proiectului, nu cunosc, investitorul a intrat pe procedură și nu știu în ce stadiu s-a oprit, pentru că nu e treaba mea. Eu știu că a apărut un proiect pe care eu l-am considerat foarte bun, care nu arăta nici într-un caz așa cum văd că prezintă unii pe mediul online imagini, unul care păstra clădirea unde funcționează Inspectoratul Școlar și prevedea demolarea doar a clădirii unde a fost Liceul de Arte Plastice. Atâta tot! Această clădire nu e monument, arhitecții spun că nici măcar nu a fost proiectată de arhitecți, ci de ceva ingineri la acea vreme. Tot arhitecții spun că nu are nicio valoare arhitecturală, ei spun, numai că acești oameni au multiple fețe. Ei astăzi spun așa, mâine spun altfel, după interese. Mai degrabă sunt conflicte de interese (n.r. în cadrul OAR), decât de idei, asta e părerea mea. Ce trebuie, să ai super înalte studii de arhitectură și urbanism ca să vezi că această clădire e lipsită de valoare? Am văzut clădiri monumentale pe toată planeta asta, a fost acolo Liceul Israelit, foarte bine, se păstrează un colț in memoriam pentru Liceul Israelit. Păi dacă Federația Asociațiilor Evreiești din România consideră că poate fi demolată clădirea, nu a avut nicio problemă, cine vine atunci să pună problema din perspectiva asta sensibilă?”, a explicat, pentru tion.ro, primarul Nicolae Robu.
Robu susține că imaginile apărute în mediul virtual cu proiectul cel nou nu sunt chiar cele reale. Aceasta, deși a recunoscut că desenul din imaginea alăturată „în principiu așa arată”. El spune că a avut obiecții la culoare.
„Astea sunt numai aspecte volumetrice, atâta tot, proiectul arată cu totul altfel. Arată bine. În principiu așa arată, dar pe culori deschise, culorile contează, pentru că nu e totuna să fie în ton cu culoarea primăriei, spre exemplu, sau să domine primăria printr-o culoare tare. Asta a fost obiecția pe care am avut-o. Eu am avut obiecția de culoare și la vremea respectivă se avea în vederea și demolarea clădirii în care funcționează Inspectoratul Școlar Județean, eu consider că acea clădire chiar este valoroasă și din punct de vedere arhitectural și nu se justifică demolarea ei. Dar de ce nu e normal să putem crea și un bulevard aici pe lângă? Trebuie să ținem o clădire în paragină? Că atâta are valoare. Faptul că acolo s-au întâmplat lucruri notabile, demne de toată lauda, nu înseamnă că trebuie să ținem clădirea pentru asta, se păstrează un colț în noua investiție și ca omagiu pentru Grupul Sigma și pentru tot ce vrem noi. Unde ar fi ajuns orașe precum Parisul, Roma șamd dacă nu s-ar fi făcut o filtrare, ce e monument adevărat și ce nu e? Unde ar fi ajuns? Ar fi fost ce sune ele astăzi? Nici într-un caz!”, a conchis Robu.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1866205″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!