Robu a anunţat că anul acesta Primăria Timişoara nu va construi locuinţe modulare destinate cazurilor sociale, deoarece preferă să îşi concentreze fondurile pe dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii oraşului, nu pe asistenţa socială.
„(Locuinţele modulare – n.r.) Nu se ridică aşa cum am vrut să le ridicăm. Noi am intenţionat la un moment dat să realizăm acele locuinţe modulare cu venituri proprii ale noastre. Avem aşa de multe proiecte de dezvoltare a oraşului nostru, de modernizare a infrastructurii, încât nu ne ajung banii să suportăm din venituri proprii şi crearea de noi locuinţe sociale. (…) Pe metru pătrat ar fi costat circa 300-400 de euro, nu ştiu la ce nivel de finisaj. În 2014 nu se vor construi, nu spun că niciodată. Eu am considerat că dacă construim, nu construim P+2 pentru că înseamnă un grad redus de folosire a terenului. Trebuie să mergem mai mult pe verticală. Dar pe lângă acest aspect, intervine şi insuficienţa fondurilor pentru un astfel de proiect. Noi punem accent pe dezvoltare şi nu pe asistenţă socială. Nu le putem face pe toate. (…) Avem peste 100 de proiecte care vor intra şi în acest an în implementare, proiecte mai mici, care intră pe veniturile proprii. Şi, evident, am vrea să construim şi locuinţe, nu numai locuinţe cu titlu social. Ci şi locuinţe pentru tineri, pentru diferite categorii de angajaţi cărora le-ar prinde bine la pornirea în viaţă. Dar nu dispunem de suficienţi bani pentru a face toate aceste lucruri. Şi atunci considerăm că, în 2014, pentru Timişoara, important este să se implementeze proiectele de reabilitare şi modernizare a infrastructurii urbane”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Totuşi, acesta nu a renunţat la achiziţionarea unui imobil situat pe strada Polonă, deşi acest proiect a declanşat, recent, un adevărat scandal. Vă reamintim că, după ce Primăria Timişoara a câştigat acest imobil scos la licitaţie după o executare silită cu un milion de euro, oficialii administraţiei locale au realizat că toate cele 129 de apartamente sunt într-o stare jalnică. Primarul spune acum că a purtat o corespondenţă cu cei care l-au scos la licitaţie şi s-a stabilit ca aceştia să aducă blocul la o „stare optimă” până pe 28 februarie.
„Am avut un schimb de adrese cu BRD-ul de îndată ce am constatat că un număr de unităţi locative din acel bloc nu corespund prin starea în care se află, am sesizat BRD-ul prezentând două alternative: fie să se angajeze să aducă întreaga clădire la starea la care ne-a fost nouă prezentată, la cea pentru care noi ne-am prezentat la licitaţie, conform proiectului clădirii, fie să anulăm licitaţia cu returnarea garanţiei pe care am plătit-o când ne-am prezentat la licitaţie şi cu suportarea de către BRD a tuturor comisioanelor şi altor cheltuieli, astfel încât primăria să rămână cu prejudiciu zero. (…) BRD-ul mi-a răspuns că se angajează să aducă clădirea în stare optimă. Eu am revenit cu o adresă în care am scris că în accepţiunea noastră starea optimă înseamnă… Şi am detaliat tot ce trebuie să fie în fiecare încăpere, în spaţiile comune, casa scărilor şi aşa mai departe. Şi am primit răspuns pozitiv de la BRD că agreează această accepţiune asupra sintagmei <<stare optimă>> şi că până în 28 februarie lucrările vor fi finalizate. Drept urmare, de îndată ce lucrările vor fi finalizate vom face tranzacţia”, a mai spus primarul Timişoarei.
Robu a mai precizat că, dacă acest termen va fi respectat, în martie Primăria Timişoara va intra în posesia imobilului pe care doreşte să îl folosească în scopuri sociale.
„Mă bucur că BRD-ul s-a angajat să remedieze tot ce e acolo. Este vorba de 129 de unităţi locative. Ele pot fi folosite individual, sau se pot face mici modificări, se poate amplasa o uşă între două apartamente adiacente, astfel încât să se realizeze un apartament din două astfel de unităţi locative. Noi încă nu am luat vreo decizie privind modul în care vom utiliza acel bloc, pentru că încă nu este trecut în proprietatea noastră. În luna martie, angajaţii primăriei vor avea mandat de la mine să inspecteze clădirea şi, dacă totul este în regulă, vom trece la preluarea efectivă şi vom începe să facem plăţile, pentru că deocamdată nu am plătit decât garanţia şi TVA-ul. Va trebui să plătim în două sau trei rate toată valoarea clădirii”, a mai declarat Robu.
Pe de altă parte, el a afirmat că Primăria Timişoara poartă negocieri şi pentru reluarea programului ANL, fiind identificate două terenuri pe care s-ar putea construi locuinţe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!