Cetățenii români din Chișinău s-au prezentat în număr mare la cele patru secții de vot deschise pentru alegerile prezidențiale. Presa moldoveană relatează că s-au format cozi la puțin timp de la deschiderea urnelor. Astfel la 15 minute de la deschiderea secțiilor de vot, la Ambasada României şi la Institutul Cultural Român “cel puţin câte o sută de persoane aşteptau deja la coadă”, transmite cotidianul Timpul. Alegătorii au așteptat în jur de o oră pentru a putea vota.
În Republica Moldova au fost deschise 21 de secţii de vot (faţă de 13 la prezidenţialele din 2009). Dintre acestea, patru sunt la Chișinău.
Cozi s-au format şi la secţiile de vot deschise la Bruxelles (4 secții), la Ambasada de la Roma şi la cea de la Paris, la secţiile de vot din Tel Aviv, Torino şi din München sau Stuttgart.
Pentru alegerile prezidențiale Ministerul de Externe a trimis 600.000 de buletine, pentru cele 294 de secții de votare organizate în 95 de state.
UPDATE. Secțiile de votare din străinătate au început să se închidă. Iohannis este câștigător în Noua Zeelandă, iar Macovei, în Australia.
Secțiile de votare din Noua Zeelandă și Australia s-au închis, după ce scrutinul s-a încheiat. Potrivit primelor informații, în Australia Monica Macovei a primit 60 de voturi, Klaus Iohannis, 51 de voturi, Victor Ponta, 13 voturi, Elena Udrea, 5 voturi, Teodor Meleşcanu, 2 voturi, Călin Popescu Tăriceanu, 1 vot, Corneliu Vadim Tudor, 1 vot și William Brînză obținut 1 vot.
Și secția din Noua Zeelandă s-a închis, iar primele informații îl indică drept câștigător pe Klaus Iohannis. Astfel, candidatul ACL a obținut 66 de voturi, Monica Macovei, 28 de voturi, iar Elena Udrea, 13 voturi, Victor Ponta, 7 voturi, Călin Popescu Tăriceanu și Vadim Tudor, 6 voturi, Gheorghe Funar, 4 voturi, Teodor Meleșcanu și Dan Diaconescu au obținut câte două voturi, iar Kelemen Hunor, un vot.
UPDATE 2. Aglomerație la secția de vot din Londra. Românii din Paris, nemulțumiți că nu pot completa declaraţiile în afara secţiei de vot.
La secția de votare 152 din Londra, unde sunt doar trei ștampile, câteva mii de români au stat la coadă ore întregi.
În Paris, mai mulți români care au votat au fost nemulțumiți de faptul că nu pot completa declarațiile pe propria răspundere și în afara secțiilor de vot, ceea ce a îngreunat și mai mult procesul de vot.
Până la ora 13, un număr de 40.206 de alegători au votat la secțiile din străinătate.
UPDATE 3. Proteste în străinătate: Peste 1.000 de români au protestat în fața ambasadei de la Londra, pentru că nu au putut vota. Zeci de alegători au pătruns cu forța în ambasada din Paris.
Peste 1000 de cetățeni români care nu au apucat să voteze înainte de închiderea urnelor, deși au așteptat câteva ore în fața secțiilor de votare, au protestat, în fața ambasadei și a sediului ICR, monitorizați de forțele de ordine.
O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secţiei, a declarat pentru Mediafax că au rămas aproximativ 1.000 de persoane care nu au putut vota. Cetățenii români au rămas să protesteze în stradă, strigând: “Deschideţi uşile, vrem să votăm”, “Vot plagiat”, “Vot furat”, “Jos Ponta”, “Suntem uniţi”, “România, România”. De asemenea protestatarii au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean.
Un alt român a precizat că în zonă au venit şi elicoptere ale poliţiei pentru a supraveghea situaţia, alături de mașini de poliție și agenți. El a spus că s-a cerut prelungirea programului de vot, dacă că Ambasada nu a dat un răspuns. Mai mult, porțile ambasadei s-ar fi închis cu 10 minute înainte de ora locală 21:00 (23:00, ora României).
“Nu ajunge că am fost exilaţi, acum ni se mai arunci şi o flegmă în faţă”, a declarat acesta.
Zeci de alegători au pătruns cu forța în clădirea ambasadei din Paris, pentru a vota
Cu câteva minunte înainte de închiderea urnelor, la intrarea pe Rue de l Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român, se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă câteva ore pentru a vota. O parte dintre acestea au pătruns cu forța în ambasadă, sperând că dacă se află în incintă vor avea ocazia de a vota. La ambasadă au ajuns și reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.
Protestatarii rămaşi în faţa ICR au refuzat să plece şi au scandat: “Vrem să votăm” şi “Hoţii”. Aceștia au cerut ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris. Până în prezent niciun reprezentant al ambasadei nu a venit să discute cu protestatarii și nici nu a putut fi contactat pentru a clarifica situația.
Sursa foto: Facebook, moldova.org, stiri.tvr.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!