Primăria Timișoara și fosta RATT (n.r. acum Societatea de Transport Public Timișoara) au semnat încă din 2014 un acord-cadru pe patru ani pentru modernizarea a maximum 30 de tramvaie, cu firmele Astra Vagoane Călători Arad și Electroputere VFU Paşcani, ultima fiind lider de asociere. La Timișoara au ajuns deja 22 de tramvaie reabilitate, ultimele opt din acordul-cadru fiind în atelierele celor două firme din decembrie 2017. Municipalitatea plătește, din bugetul local, 2,57 milioane de lei cu tot cu TVA pentru modernizarea unui singur tramvai.
Se pare că lucrările prevăzute în acordul-cadru nu au fost suficiente și a fost nevoie de câteva suplimentare. Reprezentanții firmei Electroputere VFU Pașcani susțin că au investit, în total, aproape 3,5 milioane de lei pentru 16 tramvaie care au avut nevoie de lucrări suplimentare.
„Cei de la Pașcani sunt nemulțumiți de lucrările suplimentare făcute și achitate, pentru că ei au câștigat prețul pe licitație și nu s-a modificat prețul contractului. Ei, când au făcut oferta și au câștigat licitația, nu au văzut cum e când desfaci tramvaiul în două și vezi ce-i cu șasiul și au pus materiale suplimentare: că și acela trebuie schimbat, și șasiul complet, jumătate șamd. Lucrările acestea suplimentare, pe care ei nu le-au evaluat, au intrat în prețul licitației și a apărut o nemulțumire. Primăria nu poate plăti, este preț licitat. Numai în instanță se poate rezolva problema”, a declarat Ioan Goia, șeful STPT, pentru Tion.ro.
Practic, Electroputere VFU Pașcani a dat în judecată Municipiul Timișoara, prin primar, la Tribunalul Timiș. Acțiunea a fost depusă în decembrie 2017 și are un prim termen în 10 mai 2018.
Vagoanele GT4, cu probleme mai grave decât se credea
Acordul-cadru inițial încheiat cu cele două firme spune că noile mijloace de transport pe șine au totul recondiționat, mai puțin șasiul, au încălzire în scaune, climatizare, supraveghere video cu nouă camere, dar și internet wireless. S-a descoperit însă că tramvaiele de tip GT4 au ceva mai multe probleme și că e nevoie de lucrări și la șasiu.
Oficialii firmei din Pașcani susțin că au dotat cu tampoane Crash și au refăcut integral caroseria vagonului de tramvai de tip GT4, pentru că s-a descoperit că e nevoie de stâlpi de rezistență și de întărirea și consolidarea șasiului.
S-a mers în instanță pentru „refuzul pârâtei de a încheia actul adițional la contractul subsecvent nr. 25/30.03.2017 și actul adițional la contractul subsecvent nr. 157/24.10.2017, pentru lucrările suplimentare constând în dotarea cu tampoane Crash și refacerea integrală a caroseriei vagonului de tramvai de tip GT4, ca urmare a identificării necesității de a monta stâlpi de rezistență și a întări și consolida șasiul”.
Reprezentanții Electroputere VFU Pașcani spun că au pus de la ei 216.565 de lei pentru fiecare vagon modernizat, adică 54.480 de lei pentru tampoanele Crash/vagon și alți 162.079 lei pentru refacerea integrală a caroseriei/vagon. În total, vorbim despre lucrări în valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei investiți pentru 16 vagoane modernizate în cadrul a două contracte subsecvente.
„În subsidiar, în situația în care se va respinge capătul II de cerere, în temeiul art. 18, alin. 4, lit. D din Legea 554/2004, pentru ocrotirea interesului public constând în asigurarea siguranței circulației și a pasagerilor în exploatarea respectivelor vagoane de tramvai, solicităm instanței de judecată să pronunțe o hotărâre care să suplinească consimțământul pârâtei și care să țina loc de de acte adiționale, care modifică contractele 25/30.03.2017 și 157/24.10.2017, în sensul introducerii obligațiilor prestatorului de dotare a tramvaielor cu tampoane Crash și de refacere integrală a caroseriei, corelativ cu obligarea autorității contractelor la plata costurilor ocazionate de aceste lucrări suplimentare, în cuantum de 216.565,82 lei pentru fiecare vagon modernizat și reparat de reclamantă, în temeiul acordului-cadru și contractelor subsecvente sus-menționate, respectiv 54.480,30 lei, cost aferent dotare tampon Crash/vagon, și 162.079,52 lei, cost aferent refacere integrală a caroseriei/vagon, valoarea totală a lucrărilor suplimentare fiind în sumă de 3.465.053.12 lei pentru toate cele 16 vagoane care fac obiectul celor două contracte subsecvente”, se arată în plângerea făcută de Electroputere VFU Pașcani.
Practic, 16 din tramvaiele modernizate ale Timișoarei costă 2,78 milioane de lei/garnitură, cu aproape 50.000 de euro în plus, adică aproape 3 milioane de lei bucata, ceea ce înseamnă peste 600.000 de euro.
Electroputere vrea despăgubiri dacă nu se poate rezolva altfel
Dacă procesul început face imposibilă încheierea unor acte adiționale, Electroputere VFU Pașcani cere despăgubiri de la primărie, care sunt exact cât este investiția făcută pentru fiecare vagon în parte.
„În subsidiar, în situația în care pe parcursul derulării litigiului, va deveni imposibilă încheierea unor acte adiționale ca urmare a finalizării contractelor subsecvente sus-menționate, în temeiul art. 18, alin. 4, lit. E din Legea 554/2004 solicităm instanței obligarea pârâtei la plata de despăgubiri materiale în cuantum de 216.565,82 lei pentru fiecare vagon modernizat și reparat de reclamantă, în temeiul acordului-cadru și contractelor subsecvente sus-menționate, respectiv 54.480,30 lei, cost aferent dotare tampon Crash/vagon, și 162.079,52 lei, cost aferent refacere integrală a caroseriei/vagon, valoarea totală a lucrărilor suplimentare fiind în sumă de 3.465.053.12 lei (pentru 16 vagoane). Aceste despăgubiri reprezintă prejudiciul material rezultat ca urmare a identificării necesității de dotare cu tampoane Crash și de refacere integrală a caroseriei pentru cele 8 vagoane care fac obiectul contractului subsecvent nr. 25/30.03.2017, respectiv pentru cele 8 vagoane care fac obiectul contractului subsecvent nr. 157/24.10.2017”, se mai arată în plângerea înaintată instanței.
La Timișoara sunt, în acest moment, 22 de tramvaie Armonia, numite așa de primarul Nicolae Robu imediat după recondiționarea primelor două garnituri. Doar 14 sau 15 sunt scoase zilnic pe trasee, unele dintre ele fiind în reparații, după diverse accidente (n.r. tamponări). Ele circulă pe liniile centrale, care au fost cât de cât modernizate pe vremea fostului primar Gheorghe Ciuhandu. STPT nu le prea poate pune în circulație pe liniile vechi.
„Sunt 22 de tramvaie modernizate sosite. Le introducem cu greu pe liniile nemodernizate, punem și pe linia 7, câte 2-3, nu prea multe, dar le introducem. Ele sunt utilizate pe liniile centrale, unde avem nevoie. Noi scoatem în circulație cam 30 și ceva de tramvaie zilnic. Circulă în jur de 14-15 Armonii, avem unele tamponate, sunt tamponările inerente. Problema cu șuruburile s-a rezolvat. A fost ceva legat de viciu de material, s-a întâmplat”, a mai explicat Ioan Goia pentru Tion.ro.
Șeful STPT mai spune că acordul-cadru expiră în mai-iunie și că ultimele opt garnituri modernizate ar trebui să ajungă până la începutul verii la Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!