Aleșii au adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre „privind aprobarea contractării unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei din care maximum 100.000.000 lei în vederea asigurării finanțării investițiilor publice de interes local, precum și 113.705.516 lei necesari refinanțării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei”. Consilierii PSD s-au abținut de la vot, dar proiectul a fost aprobat cu 14 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și opt „abțineri”.
Primarul Nicolae Robu explica în cadrul dezbaterii care a avut loc luni că la ora actuală pot fi obținute condiții mai bune de împrumut decât cele de la momentele la care au fost contractate împrumuturile luate deja de primărie. PMT a plătit un consultant financiar cu 20.000 de euro pentru a afla acest lucru, firma Thepesia Corporate Advisory din București.
„Consultantul financiar propune să se ia un credit pentru a se achita acele împrumuturi, fiind mai avantajos în felul acesta. Cealaltă componentă este menită să susțină investițiile publice ale orașului. Avem o rată de îndatorare de sub 8%, cea mai mică rată din țară și nu avem nicio problemă de a ne îndatora, fiind permise datorii până la 30%. Creditul din Trezorerie luat pentru Colterm (n.r. de 102 milioane de lei) nu grevează foarte mult, ci cu 2% rata noastră de îndatorare. Drept urmare, putem să spunem că avem o rată de îndatorare de 10%”, explica Nicolae Robu timișorenilor prezenți la dezbaterea de luni.
Oficialii PMT susțin că este nevoie de un împrumut în valoare de până la 213.705.516 lei, cu o perioadă de tragere de până la 3 ani/perioadă de grație de 3 ani și cu o perioadă de maturitate de maximum 15 ani.
S-a propus ca, din totalul de aproape 214 milioane de lei, 113,7 să fie folosiți pentru refinanțarea creditelor actuale. Astfel, se propune refinanțarea împrumutului intern contractat de la BCR din 2010 – până la 23,49 milioane de lei, echivalentul soldului de rambursat în valută de contract de 4,89 milioane de euro, la un curs estimativ de 4,8 lei/euro; a celui contractat tot de la BCR în 2013 – până la 11,80 milioane de lei și a împrumutului contractat de la International Finance Corporation în 2014 în valoare de 78,4 milioane de lei.
Maximum 100 de milioane de lei din împrumut ar urma să fie folosiți pentru investiții. Singura investiție trecută în proiectul de hotărâre este Pasajul inferior Solventul, care ar avea nevoie de fix 100 de milioane de lei. Valoarea estimată a pasajului care să facă legătura între cartierele Ronaț, respectiv Blașcovici și Iosefin este de 27,8 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate care datează de acum patru ani.
Potrivit primarului însă, nu este bătut în cuie ca banii să fie folosiți pentru Solventul. Împrumutul poate fi folosit și pentru noile poduri peste Bega, dar și pentru alte proiecte.
„100 de milioane folosim pentru investiții și un obiectiv important este Pasajul Solventul. Pasajul Solventul, Podul Jiul, Podul Ilsa, Podul Bobâlna, evident pasajul Consiliul Europei – acestea sunt cele mai mari obiective de infrastructură pe care le avem”, ne-a explicat Robu.
Creditul va fi pe termen lung (10-15 ani), cu o perioadă de tragere de minimum 36 luni. Poate fi luat atât în lei, cât și în euro, iar primarul Nicolae Robu a fost împuternicit de consilierii locali să semneze acordul de garanteze și toate documentele necesare obținerii autorizării și derulării finanțărilor rambursabile interne/externe.
Primăria Timișoara a mai luat recent un împrumut prin Trezorerie, în valoare de 102 milioane lei, pentru a-și plăti în avans subvențiile către Colterm.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2161667″]
[related-post post_id=”2161097″]
[related-post post_id=”2159085″]
[related-post post_id=”2152421″]
Trimite articolul
XSolicitați împrumutul rapid și convenabil cu o rată a dobânzii de 3%. oferim servicii 24 de ore online cu servicii de livrare a creditului de 4 ore. contactați-ne astăzi pentru împrumutul dvs. prin: e-mail: protonloan2020@hotmail.com