Reprezentaţii Primăriei Timişoara anunţau, la finele anului trecut, că au găsit soluţia pentru a valorifica un teren de peste 8 hectare din Ciarda Roşie care se află sub liniile de înaltă tensiune şi are un grad mare de umiditate: o plantaţie de sălcii energetice. Zis şi făcut, pe terenul dinspre Moșniţa Nouă au fost plantaţi, în iarnă, 110.000 de butaşi de salcie energetică.
„Salcia energetică este o plantă care creşte foarte rapid, atinge înălţimi impresionante şi la suprafaţa de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an (…) Este extrem de productivă şi, pe lângă avantajul că produce mult oxigen, ne oferă şi posibilitatea de a câştiga bani, utilizând-o în scopul producerii de energie prin ardere”, explica atunci primarul Nicolae Robu.
Problema este că, la faţa locului, buruienile au crescut mai mari decât sălciile energetice, care nu s-au dezvoltat aşa cum se preconiza, ba chiar unele sălcii n-au răzbit în urma iernii.
Municipalitatea a investit în plantaţia de sălcii energetice aproximativ 70.000 de lei, apelând la o firmă specializată. Reprezentanţii primăriei spun că tot firma trebuia să se ocupe de lucrările de întreţinere a terenului şi că a făcut acest lucru, chiar dacă buruienile au crescut în voie.
„Am constatat că parte din sălcii au îngheţat. S-au făcut tratamente emergente, urmând acum să plivim, iar ulterior, unde se constată că nu au răsărit toate acele sălcii vor fi replantate pe cheltuiala celui care a asigurat materialul. Având garanţie pentru aceste lucrări, am solicitat o deplasare la faţa locului a societăţii care a realizat acea plantaţie, urmând a se reface toată suprafaţa respectivă. S-au făcut mai multe tratamente, s-au făcut erbicidări, dar se constată că în final trebuie făcute aceste replantări. Tratamentele trebuiau tot ei să le facă, s-au făcut acele tratamente, dar din ceea ce se vede la faţa locului nu este efectul scontat, motiv pentru care există obligativitatea de a reface acea plantaţie. Au fost trei tratamente: unul înainte de plantare, s-a erbicidat total, şi au mai fost două tratamente după erbicidare, primul după ce a răsărit şi al doilea acum nu de mult”, a declarat şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere.
Reprezentanţii municipalităţii spun că sălciile au fost plantate în iarnă la recomandarea producătorului, chiar dacă în alte zone unde există astfel de plantaţii s-au pus în primăvară.
„Asta a fost recomandarea producătorului şi am respectat-o exact. Aşa ne-a recomandat, plantarea din iarnă. Alte plantări au fost făcute primăvara, în alte locaţii, am observat că n-au fost probleme”, a adăugat Bere.
Autorităţile locale au anunţat că au discutat cu cei de la firmă şi că replantările se vor face în perioada imediat următoare, în timpul verii. Lucrarea este în garanţie, potrivit oficialilor primăriei, aşa că firma responsabilă va planta din nou sălcii, pe propria-i cheltuială.
„În momentul ăsta se va trece din nou la executarea unui tratament, adică o erbicidare, după care se trece la plivit, se sapă toată zona. Şi atunci se observă ce cantitate este viabilă şi ce nu şi se înlocuiesc toate celelalte. Firma producătoare va veni şi va planta şi va asigura tot materialul. Firma este Rebina Agrar (…), au spus că asigură completarea materialului care nu a răsărit pe întreaga suprafaţă. Primăria Municipiului Timişoara nu mai alocă fonduri, totul se face pe cheltuiala societăţii care a realizat această plantaţie”, a concluzionat directorul Direcţiei de Mediu.
Reprezentanţii primăriei spuneau, în decembrie, că noua plantaţie va putea fi valorificată din al treilea an şi că respectiva cultură rezistă timp de 25 de ani, singurele lucrări necesare anual fiind cele de recoltare în cazul salciei energetice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!