Ilie Sârbu, președintele Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei, spune că ar trebui păstrată amprenta patrimoniului industrial.
„Am constatat că fabrica de pălării va fi demolată într-un viitor foarte apropiat. Fabrica de pălării va dispărea și se va ridica o zonă cu funcțiuni mixte. Va fi păstrată zona de birouri din față. Zona se va ridica, va fi pe partea cealaltă a liniilor de tren este un alt complex care se ridică, este un alt PUZ dat pentru un supermarket care se va ridica acolo, va fi un sens giratoriu. Timișoara se dezvoltă”, a spus Ilie Sârbu.
Fabrica de pălării din Timișoara a fost fondată cu 4 ani înainte de 1900, fiind prima întreprindere de profil din Sud-Estul Europei. S-a deschis cu bani austrieci, patronul şi proprietarul iniţial al fabricii fiind Filip Lenstein, care şi-a angajat specialişti din Austria şi a adus primele maşini tot din Apusul Europei, făcând o fabrică renumită în ţările Europei Centrale şi de Vest. La Paltim se fabricau pălării din lână şi păr de iepure şi după 1952 au produs exclusiv pentru piaţa românească berete civile, militare şi pălării de tot felul. A fost o unitate economică remarcabilă şi, alături de fabrica din Periam, o mândrie a Banatului. În 1948, societatea intră în proprietatea statului, până în 1990, când începe procesul de privatizare prin MEBO. Atunci a fost preluată de sindicat, iar în 2006 o parte din acţiuni a fost preluată de o firmă din Bucureşti, la scurt timp fabrica încetându-și activitatea.
„Fabrica de pălării va dispărea, noi nu ne vom opune, suntem mulțumiți că va fi partea de birouri, chestiunile acestea trebuie supravegheate, noi doar am vrut să atragem atenția despre ceea ce se întâmplă în zona respectivă. Dispare patrimoniul industrial al Timișoarei. A dispărut Ilsa, Kandia, Fabrica de Pălării, rămânem fără acest patrimoniu. Ar trebui să fie păstrată memoria acestui patrimoniu industrial, beneficiarul să se gândească și la memoria orașului, să fie un spațiu cultural, ceva care să amintească de ceea ce a fost acolo”, a declarat Ilie Sârbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!