Noua problemă apărută pe şantierul din centrul istoric al Timişoarei odată cu încălzirea vremii este… lipsa meşterilor care să lucreze la pavarea cu piatră. Nu sunt destui oameni, la un volum atât de mare de lucrări.
Oficialii municipalităţii spun că firma executantă a încercat să găsească mai mulţi meseriaşi, dar nu a reuşit.
„S-a încercat, de către firma care efectuează lucrările, suplimentarea forţei de muncă, dar din păcate meşterii care au fost aduşi aici nu au trecut testele de pricepere. Noi nu ne putem permite să facem o lucrare de proastă calitate, nici nu ne putem permite să facem şi să desfacem apoi ce am făcut, pentru că evident eu nu tolerez să fie lucrurile făcute în neregulă. Şi atunci, şi firma care execută lucrarea a înţeles că ar fi păgubos să lucreze cu meşteri nepricepuţi (…) Şi se preferă atunci lucrul cu un număr mai restrâns de muncitori”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Reprezentanţii primăriei au lansat şi un apel: dacă sunt pietrari dispuşi să vină – să-şi ofere serviciile!
„Oricine e invitat să vină aici dacă se pricepe. S-au depus toate strădaniile de a se găsi mai mulţi pietrari, dar din păcate nu sunt uşor de găsit. Se lucrează cu meşteri pietrari din Maramureş şi din Moldova aproape în totalitate. N-aş putea să vă spun numărul total, sunt dispersaţi…”, a mai afirmat Robu.
Nu s-a renunţat la ideea de a se lucra şi noaptea, dar nu sunt suficienţi oameni ca să se poată lucra în ture.
„Munca asta e grea, nu pot să lucreze 15 ore pe zi, ei lucrează cam 10 ore pe zi. Există deschiderea de a se lucra şi noaptea, dar ea va putea fi valorificată doar în măsura în care vom găsi mai mulţi pietrari”, a adăugat primarul, mulţumit că lucrările avansează în Cetate chiar şi aşa.
În ultima perioadă a fost mobilizare în Piaţa Unirii, dar pe alte străzi, de exemplu pe Florimund Mercy, unde pavare a început în noiembrie anul trecut, sunt în continuare probleme şi cu aprovizionarea cu piatră.
„Dacă vă uitaţi în Piaţa Unirii, veţi vedea progrese semnificative. S-a făcut un cerc şi în faţa Domului Romano-Catolic – şi e greu de făcut un cerc din piatră -, suprafaţa deja pavată devine apreciabilă. Pe Savoya se lucrează, pe Carusso este aproape gata, pe Lucian Blaga se lucrează acum în forţă, s-a progresat sensibil şi am cerut să se lucreze cu prioritate pe Blaga şi pe Mercy. Lucrează de foarte multă vreme pe Mercy, este această piatră mai specială (…), este adusă din Italia şi este o problemă cu aprovizionarea. Nu vine ritmic, astfel încât să putem lucra în regim de continuitate”, spune Robu.
Robu: Termenul inițial va fi prelungit, există motive
În opinia edilului, important este că se duc lucrările la bun sfârşit şi că se schimbă lucrurile în bine în oraş, chiar dacă sunt probleme şi întârzieri.
„E foarte greu. Vedeţi gradul de reuşită la noi şi vedeţi şi la alţii… Că mai sunt şi întârzieri, asta este. Important este că ducem lucrurile la bun sfârşit şi că nu irosim fondurile europene. Până la sfârşitul anului va fi gata totul, astfel încât să nu pierdem niciun ban”, dă asigurări primarul.
În acelaşi timp, Robu spune că nu poate da termene ferme pentru că mereu apar situaţii neprevăzute şi lucrurile nu depind doar de primărie sau antreprenorul general.
Oricum, oficialii Primăriei Timişoara au anunţat că vor face demersuri oficiale pentru prelungirea termenului de execuţie. Ce motive se invocă?
„29 iulie era termenul iniţial, termen care poate fi prelungit şi fără îndoială că va fi prelungit, pentru că există motive să fie. Autoritatea de management nu-ţi acceptă prelungiri datorită incapacităţii tale de a face, ci pe motive temeinice, or aici există motive temeinice, n-avem nicio grijă: motive meteo, motive ce ţin de cercetarea arheologică, de tot neprevăzutul ce a rezultat din descoperirile arheologice, iarna lungă, n-au lucrat carierele… Dacă nu-ţi vine piatra ce poţi să faci? Până una-alta, eu zic că, dacă ţinem seama de condiţiile meteo de anul trecut, când au fost circa 150 de zile cu ploaie, cred că nu ne putem declara chiar nemulţumiţi. Avem disconfort din aceste proiecte, categoric, dar chiar nemulţumiţi nu ne putem declara”, a concluzionat primarul.
Cea de-a doua licitaţie organizată de primărie pentru reabilitarea centrului istoric, pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite şi alte lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial cu societatea Romprest, nu a fost încă finalizată, procedurile fiind pe ultima sută de metri.
Patru pieţe şi zece străzi sunt cuprinse în proiectul de reabilitare. Lucrările au început în toamna anului 2013.
Articole pe aceeași temă:
Alte probleme pe santierul din centrul istoric al Timisoarei: ne lipsesc… pietrarii!
Citiți principiile noastre de moderare aici!