Charlottenburg, Timiș
Charlottenburg, sau Șarlota cum îi spun localnicii, este un sătuc în comuna Bogda din județul Timiș. Satul a fost întemeiat de 32 de familii, doar 171 persoane, care au imigrat din Provincia Autonomă Trento din Italia, din Lorena și Baden-Württemberg. De-a lungul timpului, localitatea și-a păstrat farmecul și imaginea de sat mic și retras. Populația Șarlotei a scăzut la puțin peste 120 de locuitori, însă satul merge înainte, mai ales că în ultimii ani a început să atragă atenția turiștilor. Șarlota se remarcă prin faptul că este singurul sat construit în formă de cerc, din Banat. Din acest motiv întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.
Svinița, Mehedinți
Construită pe dealurile din Defileul Dunării, cu o istorie plină de încercări pentru locuitorii săi, Svinița a reușit să înflorească și este în prezent localitatea cu cea mai mare concentrație de locuitori de etnie sârbă din România. Peste 90 la sută din populația de aproximativ 900 de oameni a satului este formată din sârbi, rămași pe malul românesc al Dunării după numeroasele cuceriri și recuceriri austro-ungare. Oamenii locului au reușit să formeze o comunitate primitoare, formată din sârbi, români și câteva familii de romi, o comunitate care încearcă să țină pasul cu vremurile, sărbătorind în același timp tradițiile străvechi. În apropiere de sat se află rămășițele unei fortificații din secolele XI – XVI, Tri Kule. Satul se remarcă prin cultura dezvoltată a smochinului, pescuitul dunărean, peisajele frumoase de pe dealurile din jur și festivalurile tradiționale ce adună laolaltă minoritățile din zona Defileului Dunării.
Viscri, Brașov
Viscri e o localitate cu doar 1.000 de suflete, dar cu o istorie bogată, care a reușit să reziste timpului până în prezent. Viscri adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a şi fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Satul atrage anual foarte mulți turiști, printre care și Prințul Charles al Marii Britanii, care s-a îndrăgostit de micuțul sat românesc și a ales să-și cumpere o casă în localitate.
Botiza, Maramureș
Botiza se află în inima Maramureşului, pe Valea Izei și este un ţinut de poveste. Localitatea a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha. Pe lângă frumuseţea locurilor, aici se pot vizita şi Mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. În apropiere se află şi localitatea Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri, la fel de pitoresc precum Botiza.
Ciocănești, Suceava
Pe Valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei, se află Ciocăneștiul. Fiindcă locuitorii au reușit să învingă timpul și au păstrat aspectul vechi și tradițiile locului, acest sat a fost declarat sat-muzeu, lucru ce stă scris și la intrarea în sat, anunțându-i pe cei veniți în vizită că aici vor găsi lucruri și peisaje autentice românești. Numele satului vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile Moldovei. Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi stabilit locul de altar al Mănăstirii Putna trăgând în văzduh o săgeată făcută de oamenii din Ciocănești. Satul mai este cunoscut și pentru casele sale „încondeiate”.
Rimetea, Alba
Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Se spune că aici soarele răsare de două ori. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer. Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, drumeţii și alpinism. La cinci kilometri de localitate se află Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea.
Șirnea, Brașov
Şirnea se află la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m. În 1960, Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România. Aici au loc multe evenimente menite să aducă la cunoștința vizitatorilor câteva din tradițiile și obiceiurile străvechi ale zonei. „Focul lui Sumedru” are loc în fiecare an în 25 octombrie. Copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc, focul lui Sumedru.
Articole pe aceeași temă:
Zece poduri care iti taie respiratia
Cele mai impresionante drumuri din Romania
Cele mai impresionante structuri construite pe stanci
Parcul National Lacurile Plitvice – peisaje de vis, in inima Croatiei
Parcul Nicolae Romanescu – cea mai mare zona verde urbana din Romania
Cele mai vizitate parcuri tematice din Europa
Citiți principiile noastre de moderare aici!