Chiar dacă fosta administraţie Ciuhandu a pus piatra de temelie pentru reabilitarea centrului, în Piaţa Unirii, încă din vara anului trecut, în plină campanie electorală, când autorităţile anunţau că lucrările ar putea începe în toamna lui 2012, proiectul este încă la stadiul de licitaţii. La cea de-a doua licitaţie pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor.
„Proiectul este în stadiul de licitaţie în derulare, cu şanse mari de finalizare în bune condiţii a licitaţiei, ceea ce ne-ar permite ca în luna mai să începem efectiv lucrările. Zona de intervenție cuprinde patru pieţe, Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Ţarcului, la care se adaugă zece străzi. Unele au 6 luni ca termen de execuție, altele 12 luni, cel mai lung timp e prevăzut pentru reabilitarea Pieţei Sfântul Gheorghe, 18 luni. Se vor deschide şase fronturi de lucru. Dacă se vor întâlni vestigii istorice atunci până când se obține descărcarea arheologică se va începe lucrul în altă zonă astfel încât proiectul să poată respecta termenele angajate”, a declarat primarul.
Autorităţile locale estimează oricum că implementarea proiectului, care se va întinde până în 2015, va fi dificilă. Odată început şantierul traficul va fi restricţionat şi nu se va mai putea parca pe străzile din zona centrală, ceea ce va crea mari probleme pentru şoferi având în vedere faptul că nu există decât o parcare subterană, în zona Pieţei 700.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 70 de milioane de lei. Proiectul prevede lucrări complexe în zona centrală a oraşului, multe străzi urmând să devină pietonale, pavate cu piatră, odată cu reabilitarea.
„În cadrul proiectului vor fi lucrări de refacere a alimentării cu apă, a canalizării, a alimentării cu gaz, lucrări la pavimente şi mobilier urban. Toate străzile ce intră în proiect vor fi pavate cu piatră cubică ce va fi amplasată din clădire în clădire astfel încât zona să devină pietonală. În Piaţa Unirii este prevăzut să se schimbe piatra cubică, dar tot piatră va fi, se va pune alta. Mobilierul urban care va fi amplasat în zonă va respecta evident stilul arhitectural al Pieţei Unirii”, a adăugat Robu.
Edilul a afirmat că strada Mărăşeşti, transformată în spaţiu pietonal prin turnarea de asfalt, nu este prinsă în acest proiect cu finanţare europeană, dar că pe viitor s-ar putea schimba asfaltul cu piatră şi acolo.
„La momentul în care vom avea fonduri evident că şi pe strada Mărăşeşti vom schimba asfaltul cu piatră, cu pavele. Strada Mărăşeşti a fost realizată fără a exista vreo finanţare specială, în contextul reparării trotuarelor şi carosabilului. Am vrut să animăm această stradă şi am reuşit. Chiar a devenit o strada de referinţă pentru Timişoara, fiind anterior una destul de în anonimat”, crede primarul.
Revenind la proiectul de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, în total sunt vizate pentru reabilitare şi modernizare patru pieţe din zona Cetate, Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Ţarcului (General Traian Doda), şi zece străzi – Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri (pe tronsonul între Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii), Lucian Blaga (pe tronsonul între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Huniade), Florimund Mercy, Francesco Grisselini, strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso.
Prima dată vor intra în şantier Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe şi străzile General Praporgescu, Fără Nume și Enrico Caruso.
Reprezentanţii municipalităţii se declară optimişti în privinţa celei de-a doua licitaţii.
„Sunt şase firme care concurează, este de așteptat ca licitaţia să se finalizeze cu succes, iar lucrările să înceapă în luna mai. O singură firmă va lucra la execuție. Licitația este în bloc. Primăria angajează o firmă care se va ocupa de tot proiectul”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!