„Nu este pentru prima dată când Primăria Timișoara ne tratează în acest fel, discriminatoriu și cu dispreț, atât față de comunitatea noastră, cât și față de lege. Precizez, ca să nu se facă speculații, că Bibliile pe care urma să le oferim gratuit în cadrul acestei campanii sunt tipărite de Societatea Biblică Interconfesională din România, prezidată de o presonalitate a Bisericii Ortodoxe. Din păcate, în acest fel primăria încalcă drepturile comuniății baptiste din Timișoara, care cuprinde peste 11.000 de credincioși”, a declarat, pentru www.tion.ro, Ionel Tuțac, aflat în acest moment la Roma.
Primăria Timișoarei a avizat, totuși, derularea Campaniei Naționale de Citire a Bibliei, însă numai în spațiile din fața bisericilor baptiste. Acestea însă se află în zone destul de retrase, pe unde trece puțină lume, spun baptiștii. Organizatorii campaniei au cerut dreptul să împartă gratuit Biblii în zone precum Piața Libertății, Piața Traian, Complexul Studențesc, ceea ce li s-a refuzat.
„În calitate de cetățean al Timișoarei, dar și de lider spiritual (președinte al Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara și secretar general al Cultului Crestin Baptist din România), vă scriu aceste rânduri cu un profund sentiment de mâhnire sufletească. Anul acesta Uniunea Baptistă din România a inițiat Campania Națională de Citire a Bibliei, eveniment ce s-a desfăşurat până acum în peste 40 de localităţi din ţara noastră (…) Scopul acestor evenimente a fost distribuirea gratuită de Biblii, tipărite de către Societatea Biblică Interconfesională din România, tuturor celor interesați. Considerăm că fiecare creștin ar trebui să dețină o Biblie și să o citească pentru a-și consolida credința într-o perioadă istorică în care creștinismul este atacat din atâtea direcții. (…) Singurul oraș în care acțiunea noastră este restricționată doar în perimetrul clădirilor baptiste este orașul Timișoara. Ca o dovadă a acestui fapt va trimit prin e-mail avizele de la București şi Timișoara. Ca și credincioși baptiști rămânem surprinși de decizia domnului primar, mai ales că municipiul Timișoara este considerat cel mai ecumenic oraș din România, iar baptiștii, alături de celelalte culte, își aduc și ei contribuția la buna înțelegere și colaborare între bisericile recunoscute oficial în România. Surpriza noastră este cu atât mai mare cu cât în diferite locuri publice din oraş se pot organiza evenimente pentru promovarea imoralității (ex. Festivalul iubirii, organizat de către organizația Dacica, exponenta a controversatei Miscare Misa). Consideram decizia Comisiei de ordine publică şi a preşedintelui ei, domnul Gheorghe Ciuhandu, o gravă încălcare a legii şi a principiilor fundamentale garantate de Constituţia României. Cu mâhnire”, scrie, într-o scrisoare lansată public, joi, dr. Ionel Tuțac, președintele Comunitatii Bisericilor Creștine Baptiste din Timișoara și secretar general al Cultului Creştin Baptist din România.
Poziția Primăriei Timișoara
Oficialii Primăriei Timişoara spun că au aprobat cererea comunităţii baptiste cu schimbarea locaţiei pentru că aceştia le-au solicitat să amplaseze corturi în staţiile mijloacelor de transport în comun. „Ei au solicitat de la noi aviz ca să monteze corturi de 3 pe 3 metri în Piaţa Badea Cârţan şi în câteva staţii de autobuz şi tramvai din oraş. Piaţa Badea Cârţan este în renovare, iar în staţiile de transport în comun nu poţi să dai aviz să montezi corturi de 3 pe 3 metri, drept pentru care Comisia de ordine publică le-a dat totuşi aviz favorabil să monteze corturile, dar în faţa lăcaşelor de cult proprii, pe domeniul public. Puteau veni la o discuţie înainte să vadă unde se pot amplasa corturi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Flavius Boncea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!