În urmă cu câteva săptămâni, în cutiile de posta a 135.000 de locuitori ai judeţului Timiş ajungea o scrisoare cu semnătura europarlamentarului liberal de Timiş Cristian Buşoi. Politicianul prezenta un succint raport de activitate în calitatea sa de europarlamentar, iar efectul, potrivit afirmaţiilor sale, a fost cel scontat: o mulţime de telefoane, scrisori şi e-mail-uri.
Cu cea de-a doua scrisoare însă, în care îşi informa electoratul cu privire la atribuţiile sale, Buşoi n-a mai avut tot atâta succes. Mai mult decât atât, ea nici n-a fost trimisă, Posta refuzând mai pe faţă, mai pe-ascuns, să încheie contractul pentru expedierea zecilor de mii de misive care urmau să ajungă la timişeni. Prilej pentru europarlamentar de a tuna şi fulgera împotriva companiei naţionale.
„Profită de faptul că au un monopol pe toate trimiterile de scrisori până la 31 decembrie 2012. Asta cu toate că au obligaţia, conform Directivei 67/997, să asigure universalitatea serviciului poştal. Distribuirea periodică de scrisori informative către alegători e o practică curentă, mulţi dintre colegii mei europarlamentari o folosesc. E un lucru grav şi arată starea de degradare la care s-a ajuns. În Posta Română sunt promovaţi oameni doar pe criterii politice, care n-au nimic de-a face cu un management economic. Dacă până în 2008 era pe profit, în ultimii doi ani şi jumătate Posta a ajuns la pierderi de zeci de milioane”, a declarat Cristian Buşoi.
Oficial, europarlamentarul n-a primit niciun răspuns de la Posta cu privire la refuzul de a-i fi expediate scrisorile şi motivul aferent.
„Mi s-a transmis, neoficial, că ne aflăm în campanie electorală şi că ei nu fac politică. Se poate constata însă că scrisoare n-are nimic electoral. Nu spun: votaţi cu cutare. N-am primit însă până acum niciun răspuns oficial. Este posibil ca acesta să sosească, tot neoficial am aflat, abia marţi”, spune Cristian Buşoi
Tot marţi, Buşoi vrea să se consulte cu avocaţi din PNL, pentru a examina posibilitatea de a acţiona în instanţă Posta Română. Mai mult decât atât, liberalul vrea să prezinte problema atât în Parlamentul European, cât şi Sindicatului European al Postelor Naţionale.
Replica directorului de la Posta
„Nu ştiu nimic de această a doua scrisoare. Ştiu că au fost ceva probleme cu cealaltă, dat fiind faptul că apărea sigla partidului. Eu invit toţi politicienii să lucreze cu noi, indiferent de partid. În definitiv, e în beneficiul Postei Române să încheie contracte de această natură. Nu ne interesează partidul, Posta Română nu face politică”, a fost replica lui Nelu Balaş, directorul Centrului Regional Reţea Postala Timişoara.
În declaraţia sa pentru www.tion.ro, Balaş s-a arătat nu mai puţin agresiv decât europarlamentarul PNL, referitor la declaraţiile lui Buşoi la contraperformanţele economice ale Postei Române.
„Dintre toţi, ei au dreptul să tacă. Dacă e să vorbim de rentabilitate, sub guvernarea PNL, între 2006 şi 2008, Posta Română practica un adaos de 1052%”, a contraatacat şeful Centrului Regional Reţea Postala Timişoara.
Seful de la Posta acuza Casa de Pensii de jocuri politice
Citiți principiile noastre de moderare aici!