Protestul ar urma să aibă loc vineri, începând cu ora 18, în Piața Victoriei din Timișoara. Inițiatorul protestului, Cristinel Irinoiu, deținătorul unui depozit de materiale de construcții, a făcut marți cerere la Primăria Timișoara pentru a primi autorizație pentru acest protest, solicitarea acestuia urmând să se discute joi. Alături de inițiatorul acțiunii sunt și alți oameni pe care-i afectează dispariția acestui program.
„Dacă se oprește programul Prima Casă, 92 la sută din tranzacțiile imobiliare care se fac în Timiș dispar. O să vedem locuri abandonate. Acest lucru va afecta pe toată lumea, nu numai pe cei implicați în piața materialelor de construcții. Eu sunt implicat, am un depozit de materiale construcții. Cam toți dezvoltatorii vor să participe, pe toată lumea va afecta, în special angajații. Sper să ne strângem circa o mie de persoane ca să atragem atenția. Vrem doar să atragem atenția pentru că nimeni se pare că nu sesizează cât de mult poate să ne afecteze dispariția acestui program”, spune Cristinel Irinoiu.
Senatorii au adoptat, luni, in unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul “Prima casă” să fie inclus în acest act normativ. Legea dării în plată se va aplica numai creditelor care la data acordării aveau o valoare de cel mult 150.000 de euro. Reprezentanții BNR au arătat că programul guvernamental Prima Casă va dispărea pe viitor, dacă legea rămâne în forma votată. Conform reprezentanților Băncii Naționale a României, pe viitor, în mod evident, programul dispare, pentru că, dacă statul român a dat o garanţie şi o ia înapoi permiţând darea în plată în programul Prima Casă, evident nu mai poate avea loc acest program. În esență, toți cei care au fost creditați pentru imobile în valoare de până în 150.000 de euro, dar nu le mai pot plăti, pot încheia creditul prin returnarea imobilului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!