În Timiş, la Utvin, vor fi plantaţi 75.000 de copaci (50.000 de puieţi forestieri şi 25.000 de sălcii). Este vorba de o acţiune la nivel naţional.
Terenul pus la dispoziţie de primăria din Utvin măsoară 15 hectare, iar plantarea puieţilor va fi posibilă prin implicarea a 3.000 de voluntari.
Scopul împăduririi este revitalizarea solului neproductiv dându-i, totodată, şi un rol de protecţie forestieră a localităţii de vântul ce aduce pulberi sedimentabile şi pulberi în suspensie din zona depozitului de cenuşă şi zgură de termocentrală.
Sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, echipa „Plantăm fapte bune în România” îi invită pe cei care vor sa participe să acceseze www.plantamfaptebune.ro pentru a găsi informaţii despre acţiune si platforma de înscriere.
Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va fi partenerul instituţional al acestui demers amplu, prin puieții ce vor fi plantaţi pe terenuri publice neproductive. Aceștia vor fi îngrijiţi pe o perioadă mai mulți ani, până la atingerea maturității. R.N.P. – ROMSILVA va furniza gratuit puieții necesari împăduririi terenurilor puse la dispoziție de administrațiile publice locale și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.
Din 2011 şi până în prezent, 12.528 voluntari au plantat și îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.
„Pentru că ne dorim să mobilizăm societatea civilă într-o acţiune amplă de împădurire cu ajutorul voluntarilor, venim către cei dornici să participe alături de noi cu vestea mult aşteptată: plantațiile oficiale și platforma de înscriere a voluntarilor sunt disponibile de site-ul www.plantamfaptebune.ro!”, transmit organizatorii.
Astfel, sunt disponibile două modalităţi de implicare: înscrierea ca voluntar în cadrul unei plantaţii oficiale într-unul din judeţele disponibile pe hartă sau organizarea propriei acţiuni.
În prezent, prin eforturile echipei „Plantăm fapte bune în România”, aproximativ 301.230 de puieţi vor prinde viată pe cele 79 de hectare confirmate de primării ce au răspuns apelului echipei organizatorice și au trecut printr-o verificare. Dar mișcarea socială va consta și în eforturile celor care se vor implica de acum – românii sunt invitați să planteze pe 14 noiembrie câte un puiet într-un loc care le este la îndemână.
„Eforturile noastre să găsim terenuri publice de împădurit au dat, parţial, roade. Avem încredere că plantarea milionului de puieți este posibilă, sub o altă formă. Suntem siguri că vom găsi 700.000 de români, care locuiesc în România, sau care vor fi aici pe 14 noiembrie, care să planteze fiecare câte un puiet. Urmărește video-ul nostru și infograficul etajelor fito-climatice și plantează alături de noi, într-un mod corect!” a declarat Liana Buzea, fondatorul inițiativei „Plantăm fapte bune în România”.
În județul Timiș, această acțiune se va desfășura, sub coordonarea locală a asociației Eco Club Timișoara – coordonator local Schneider Andreia. Înscrierile se pot face aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!