Lupta se dă între Foeni, Comloşu Mare şi Vălcani. Nu s-a stabilit care localitate va avea porţile deschise spre Serbia în acest an, dar se poartă discuţii intense din toate părţile.
„E vorba de deschiderea permanentă a acestor puncte. Noi suntem deja în Uniunea Europeană, iar ei, sârbii, probabil vor intra în cinci ani. Ba mai mult, noi vom intra, sper, cât mai repede în spaţiul Schengen. Noi o să fim ultima forntieră cu Serbia, la fel cum va fi şi Ungaria. Asta înseamnă că regulile de securitate şi tehnologia aferentă trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Trebuie evitată contrabanda sau alte efecte nedorite”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile.
După discuţiile cu toate părţile implicate, inclusiv MAI, s-a hotărât ca în acest an să se deschidă doar unul dintre cele trei puncte. Încă nu s-a stabilit care. Reprezentantul administraţiei judeţene, Marian Vasile, crede că cel mai potrivit ar fi ca punctul de la Vălcani să fie deschis în cursul acestui an, deşi alţii ar vrea să se deschidă cel de la Foeni.
„Mie nu mi se pare justificată deschiderea punctului de la Foeni, având în vedere că e apropiat de vama Moraviţa, iar punctul de la Foeni nu are o infrastructură la fel de bună la momentul actual, per total, ca şi celelalte două puncte de la Lunga-Comloşu Mare şi Vălcani. Vălcani este la capătul extrem al graniţei, ceea ce poate ar face sens şi eu cred că vama de la punctul de trecere de la Vălcani ar fi cea mai potrivită şi ar trebui deschisă prima. Avem un drum judeţean care e practicabil, dar trebuie reabilitat, care duce din satul Vălcani până la graniţă – aproximativ 2 kilometri. Există o clădire în punctul respectiv, într-o stare foarte bună, deţinută de MAI – ambele părţi deja au convenit verbal asupra cedării clădirii de la MAI către Consiliul Local Vălcani, care a dat deja o hotărâre pentru a solicita, oficial, de la minister, transferul în patrimoniu”, spune vicepreşedintele CJ Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!