Polițiștii locali, reprezentanți ai primăriei, consilierii locali care au propus înființarea de piețe volante în Timișoara și alte autorități au discutat vreme de mai bine de două ore despre problemele cu care se confruntă cumpărătorii și vânzătorii din piețele volante ale Timișoarei. Au tras linie și vor pune pe hârtie câteva reguli noi pentru comercianți.
Potrivit consilierului local Constantin Ștefan Sandu, timișorenii care obișnuiesc să cumpere marfă proaspătă din piețele volante – cea de lângă stadion, din Piața Traian și din Lipovei – s-au plâns de produse depozitate în condiții mizere, gunoaie și de faptul că unii comercianți nu aduc marfă din grădinile proprii.
„S-a discutat tot ce ni s-a sesizat de către cetățeni în ultima perioadă: problema mărfurilor care nu sunt expuse în cel mai civilizat mod posibil, respectiv pe jos, problema celor care nu sunt producători, problema traficului în zonă, a curățeniei, a accesului, problema care s-a constatat în Piața Traian, unde vânzătorii merg și își lasă lăzi și altele cu o zi înainte de piață… sunt mai multe nereguli. O să propunem în primul plen, pentru luna septembrie, câteva măsuri de modificare a regulamentului de funcționare, pe care o să îl completăm”, a explicat, pentru tion.ro, Ștefan Sandu.
Mai urmează o întâlnire pentru ca cei responsabili să reușească să pună la punct noile reguli, care vor trebui mai apoi aprobate de consilierii locali.
Practic, fiecare comerciant va trebui să-și aducă marfa proprie, fiind interzisă depozitarea produselor pe jos, dar și să facă curat în urma lui. În caz contrar, vor fi și amenzi, iar dacă piețarii încalcă grav regulile vor avea interzis să mai vândă în piețele volante din Timișoara vreme de un an.
„Vor fi și amenzi, dar cred că cel mai usturător va fi faptul că li se va interzice să mai vândă în piață timp de un an. Amenda se poate contesta, se poate plăti… Sunt câțiva comercianți care lasă mizerie în urmă, cei care nu sunt producători lasă cel mai mare deranj. Nu cred că va fi o problemă pentru adevărații producători faptul că se iau măsuri mai dure”, ne-a mai spus Sandu.
Consilierul local susține că are planuri și pentru a scăpa Timișoara de cei care nu sunt producători. Potrivit acestuia, sunt câțiva „piețari” care vin din Caraș-Severin.
„Problema este cu cei care nu sunt din județul Timiș, pentru că aici avem o colaborare foarte bună cu Direcția Agricolă, ei verifică și chiar își fac treaba. Au verificat o bună parte din producători la ei acasă, să se convingă de faptul că chiar au produsele ce le vând în piață. Problema este cu cei care vin din alte județe, o să îi condiționăm de un răspuns pe care autoritățile din județul respectiv ni-l vor da în privința lor, le vom cere controale celor de la Direcțiile Agricole. Cei care nu sunt producători au și tendința de a înșela cumpărătorii. Am avut plângeri de la oameni, că au cumpărat produse care nu erau în regulă. Există o echipă din Caraș-Severin care ridică mari semne de întrebare, a venit la final de iulie cu niște cireșe mari și frumoase, nu erau nici măcar din cele care se fac târziu, știm cam de unde le aduc și ce mașini îi aprovizionează”, ne-a mai spus Ștefan Sandu.
Vor fi reguli noi și în volanta din Piața Traian. Acolo nu va mai fi permis accesul auto în timpul desfășurării pieței volante, vânzătorii putându-se aproviziona doar într-un anumit interval orar. În orice caz, fiecare comerciant, din orice piață volantă din Timișoara, va trebui să-și aducă propria masă pe care să-și înșire marfa.
„Se va vinde doar de pe mese, acestea vor fi impuse, fiecare comerciant trebuie să-și aducă mobilier. Pe jos se vor permite doar sacii de cartofi, eventual. E nevoie de reguli noi, am vrut să vedem până acum cum crește, dacă funcționează piața volantă la Timișoara. Avem peste 150 de comercianți lângă stadion, în Traian sunt cam 30, iar în Lipovei în jur de 15-20. Dacă acum doi ani în general veneau oameni peste 40 de ani să vândă produse din grădini, acum sunt chiar și cupluri tinere. Avem tineri sub 30 de ani care nu se ocupă doar de agricultură, dar o fac și vin cu marfă, cu mai multe soiuri de roșii, de exemplu, produse mai deosebite decât ce găsim în piața normală, este ceva îmbucurător”, a conchis Ștefan Sandu.
Noile reglementări vor intra în vigoare după ce vor fi adoptate în Consiliul Local Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!