Fostul viceprimar Adrian Orza l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu, vineri, în plenul consiliului local, care este conceptul avut în vedere în privinţa spaţiilor verzi pentru Piaţa Libertăţii. Asta, după ce copacii din această piaţetă au fost tăiaţi rând pe rând după ce a început şantierul, rămânând şase în prezent.
Edilul-şef a explicat că nu a fost prevăzută crearea de spaţii verzi în Libertăţii, dar vor fi totuşi plantaţi noi arbori în zonă.
„Proiectul de reabilitare nu prevede spaţii verzi din start în Piaţa Libertăţii, tratează Piaţa Libertăţii după conceptul clasic de piaţă, aşa cum sunt pieţele din Roma, din Viena, din Barcelona, din Londra, de unde vrem – în Paris mai sunt unele şi cu spaţii verzi -, dar prevede un număr de copaci. Acum au arhitecții sarcina să vină cu un studiu de amplasament, pentru că proiectul a fost revizuit în urma descoperirilor arheologice, şi în acest context să vină cu o propunere de amplasare a 30-40 de copaci care să fie plantați, dar atât, nu amenajări de spații verzi”, a declarat Robu în plen. Cert este că, atunci când a început şantierul în centru, autorităţile locale au prezentat imagini în care timişorenii au putut vedea cum ar urma să arate zonele reabilitate, iar în Piaţa Libertăţii erau zeci de copaci…
Întrebat dacă se va opta pentru arbori în ghivece, având în vedere că lucrările de pavare avansează în piaţă şi până acum nu a apărut niciun alt copac, edilul a afirmat că nu.
„Este și practica cu arbori în ghiveci în foarte multe orașe din lume, a se vedea Munchen, că nu este prea departe. De ce? Pavajul necesită, pentru a fi stabil, o fundație destul de densă, care nu permite apei să hrănească, să irige rădăcinile după nevoie și copacii se usucă. Atunci se recurge la ghiveci. La noi, toată lumea afirmă că ar rezista copacii și căutăm locurile cele mai potrivite să-i plantăm: 30, eu am spus chiar 40, dacă reușim să identificăm locuri potrivite pentru 40. În orice caz, cam înspre contur s-ar pune, încât zona centrală să fie liberă”, a adăugat Robu.
Reprezentanţii municipalităţii ar vrea ca zona respectivă să devină una mult mai animată decât a fost până acum şi au planuri noi cu clădirea Primăriei Vechi din Piaţa Libertăţii.
„Voi veni în fața dumneavoastră, sper cât de curând, cu o propunere ca Primăria Veche, și partea ei care mai este în administrarea noastră, să fie dată spre administrare Universității de Vest, pentru a face acolo un spaţiu universitar, care ar anima piața. Studenții ar traversa piața, venind la ore, plecând de la ore… Eu cred că pentru Timișoara ar fi o mândrie să aibă o universitate de prestigiu, o a doua universitate de prestigiu, reprezentată în zona centrală. Consiliul Judeţean a reușit să obțină de la Ministerul Apărării clădirea Garnizoanei. Eu sper, și am vorbit cu președintele Titu Bojin în acest sens, ca acolo să fie relocată Biblioteca Județeană (…) Atunci, cu două astfel de instituții față în față, va fi o altă funcționalitate a Pieței Libertății, care va deveni mult mai plină de viață decât până acum, când era un simplu loc de tranzit”, a mai explicat edilul-şef.
Primarul a anunţat totodată că primăria va încerca să obţină bani europeni, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pentru un proiect de extindere a zonei pietonale din centrul oraşului cu noi străzi, un proiect care să vină în completarea celui aflat în curs de implementare la ora actuală. Robu a prezentat şi două exemple: strada Mărăşeşti, pe care a transformat-o în spaţiu pietonal prin asfaltare, şi strada Sf. Ioan.
Articole pe aceeași temă:
Inca un copac taiat in Piata Libertatii. Au mai ramas sase…
Timisorenii suparati de taierea copacilor se apuca de plantat, in locul primariei
Citiți principiile noastre de moderare aici!