Dacă până acum era doar un stâlp de iluminat în Piaţa Libertăţii, în apropierea Primăriei Vechi, lângă liniile de tramvai, acum în zonă au apărut încă cinci. În total vor fi 12 stâlpi de iluminat de acelaşi tip, similari celui pe care îl vedeţi în imagine, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Reamenajarea Pieţei Libertăţii, una dintre pieţele publice centrale ale Timişoarei, a fost un subiect intens dezbătut în rândul locuitorilor oraşului. S-a reclamat tăierea arborilor din zonă şi au existat nemulţumiri legate de tipul de pavaj ales – cărămidă roşie şi piatră gri în cercuri concentrice.
Exceptând zona unde au fost descoperite vestigii arheologice, fostele băi turceşti, pentru care nu a fost prezentată încă soluţia agreată de punere în valoare, lucrările sunt în mare parte finalizate. În Piaţa Libertăţii urmează să fie montate bănci şi va apărea şi o nouă statuie.
În centrul istoric al Timişoarei vor apărea şi şapte noi obiecte de artă urbană, toate în cadrul proiectului de reabilitare al primăriei care se desfăşoară pe bani europeni, au anunţat oficialii municipalităţii.
Statuile vor fi amplasate în Piaţa Libertăţii – una, pe strada Florimund Mercy – una, pe Eugeniu de Savoya – două, pe Vasile Alecsandri – două şi pe Enrico Carusso – una. Încă nu se ştie ce statuie va apărea în Libertăţii, dar câteva idei au fost prezentate. O propunere, de exemplu, ar fi ca în Piaţa Libertăţii să fie amplasată o statuie care să facă trimitere la Jeanette von Greth sau Jeanette d’Honrath, cea despre care se spune că a fost prima mare iubire a lui Ludwig van Beethoven.
„La extreme s-ar afla fie orientarea înspre personaje istorice, fie înspre personaje moderne sau obiecte care să fie inspirate din contemporaneitate. De exemplu, o idee care a fost lansată ar fi ca în Piaţa Libertăţii să fie statuia unei femei elegante, în haine de epocă, pentru a evoca povestea Jeanettei von Greth, prima iubită a lui Beethoven, care a locuit în casinoul militar din Piaţa Libertăţii. În Piaţa Libertăţii, în subteran, există un multiduct modern şi foarte complex pentru sistemele de transmisie a datelor. Şi, la polul celălalt, ar putea fi o statuie care să fie inspirată din modul nostru de a ne manifesta astăzi, folosind aceste înalte tehnologii de comunicare”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare prin proiectul Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!