Așa cum vă anunțam deja, statuia Sf. Gheorghe din piața cu același nume ar fi trebuit mutată înapoi până în 15 martie, însă muncitorii n-au terminat pregătirile pentru locul unde va fi așezată. Reprezentanții primăriei au obținut însă aprobare pentru oprirea tramvaielor pentru după-amiaza zilei de vineri, 18 martie.
„Statuia se va muta vineri, 18 martie, începând cu ora 18, perioadă în care circulația tramvaielor va fi oprită. S-a luat această decizie pentru a perturba cât mai puțin circulația mijloacelor de transport în comun”, a declarat pentru Tion.ro viceprimarul Dan Diaconu.
Rămâne de văzut cât de repede se vor mișca muncitorii pentru ca tramvaiele să pornească din nou pe trasee.
Vestigiile scoase la iveală de arheologi au fost acoperite cu o substanță care să le protejeze de intemperii, ele urmând să rămână expuse liber, pentru ca trecătorii să poată admira ruinele Bisericii Iezuite și ale moscheii din pașalâcul Timișoarei, așa cum prevede proiectul de punere în valoare a descoperirilor arheologice.
Șantierul din centrul istoric a fost deschis în toamna anului 2013. Zece străzi au fost închise circulației auto și transformate în pietonale: Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada Fără Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso și Eugeniu de Savoya.
S-a lucrat, de asemenea, în patru piețe publice: Libertății, Țarcului, Sf. Gheorghe și Unirii. În unele încă se mai lucrează. Lucrările trebuie finalizate până în 30 iunie, în caz contrar Primăria Timișoara pierde banii europeni.
Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 10 milioane de euro, municipalitatea încheind, de fapt, două contracte: unul pentru reabilitarea spațiilor publice din Cetate și altul pentru punerea în valoare a vestigiilor din centrul istoric. Acesta din urmă este de peste 7 milioane de lei.
Articole pe aceeași temă:
Piata Sf. Gheorghe, pavata cu caramida rosie ca-n Libertatii. Se pregateste mutarea statuii
Citiți principiile noastre de moderare aici!