”Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent este un proiect de artă contemporană în spațiu public care își propune să aducă în discuție importanța simbolică a Revoluției și rolul pe care aceasta îl joacă în prezent în căutarea identității a două centre urbane importante – Timișoara și Cluj”, explică autorii săi.
Pe durata a cinci zile, în 13-14 decembrie în Cluj și în 16-18 decembrie în Timișoara, trei grupuri de artiști vor fi prezente în spații publice cu o serie de evenimente. Astfel, arhitecții de la studioBASAR vor aduce pe stradă, în zona Piața Unirii (Cluj) și Piața Operei (Timișoara), Cutia cu 89 și vor interacționa cu trecătorii, invitându-i să povestească despre schimbările din orașul lor.
Grupul h.arta va face o intervenție urbană pe un traseu de-a lungul cartierelor Mănăștur, zona centrală, Mărăști (Cluj) și zonelor Piața 700, Dacia, zona centrală, Splaiul Tudor
Vladimirescu (Timișoara). În drumul lor prin oraș, artistele vor configura o hartă a afectului post-revoluționar ce marchează simbolic perdanții și câștigătorii Revoluției.
Plecând de la istoria satelitului Astra 1A, lansat în 1989, Anca Benera & Arnold Estefan vor desena, prin intermediul tehnologiei și a propriului corp, The Shape of Things to Come,
intervenție în spațiu public care va fi proiectată live. Artiștii investighează evoluția arhivării media și rolul ei în acțiunile de protest din ultimii douăzeci și cinci de ani, făcând vizibilă totodată și capacitatea de supraveghere a unui instrument de control.
Pe toată durata evenimentelor, echipa proiectului va avea un info & meeting point în fiecare oraș: tranzit.ro/cluj (strada Brassai Sámuel nr. 5) Casa Artelor din Timișoara (strada A. Pacha nr. 8) unde vor avea loc următoarele programe: ”Câți ani aveai la Revoluție?” – reading performance al grupului h.arta (Cluj – 14 decembrie, 19.30/ Timișoara – 18 decembrie, 18.30); ”The Shape of Things to Come” – proiecție live (Cluj – 13 decembrie, 13.00/ Timișoara – 16 decembrie, 13.00).
”Ideea proiectului pornește de la premisa că Revoluția nu este doar un eveniment, ci un adevărat limbaj în continuă dezvoltare. Acest limbaj este comun astăzi unor locuri și culturi diferite și se propagă rapid, devenind unul din fenomenele constitutive ale spațiului urban. De la est la vest și de la periferie înspre centrul orașului, limbajul revoluției pune în discuție naturalizarea oricărei geografii a puterii, expunând caracterul ei tranzitoriu. În contextul actual al multiplicării ideilor și formelor revoluționare, memoria evenimentelor din decembrie 1989 din România încă este activată public, cel mai adesea, prin ritualuri de comemorare. Cum arată evenimentele din 89 văzute din prezent și din perspectiva unei generații care nu a „făcut” Revoluția, dar care îi vorbește limbajul? Ce ne poate spune memoria Revoluției în noile contexte ale transformării orașelor postcomuniste?”, punctează realizatorii.
Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent este un proiect organizat de Roxana Bedrule și Anna Harsanyi, curatoare independente din Cluj și New York, în parteneriat cu Asociația Simultan din Timișoara. Proiectul este finanțat de Fundația Rațiu din Marea Britanie și de contribuțiile individuale adunate printr-o campanie de crowdfunding derulată pe platforma Tilt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!