Timişoara beneficiază, printr-un acord încheiat în 2008 între Guvernul Germaniei şi Guvernul României, de un împrumut de 3 milioane de euro având o scadenţă de 30 de ani, cu 10 ani perioadă de graţie şi 2% dobândă, plus o contribuţie financiară de 2 milioane de euro, bani nerambursabili, grant, pentru reabilitarea clădirilor istorice. Cu aceşti bani vor fi reabilitate atât clădiri deținute de persoane private, cât și imobile considerate a fi de utilitate publică.
Dacă până acum au început lucrările la clădirea Liceului „Nikolaus Lenau”, miercuri, oficialii municipalităţii au anunţat că au fost iniţiate demersurile şi pentru reabilitarea unui număr de şase imobile proprietate privată.
„Am avut astăzi o nouă şedinţă a comitetului director din care fac parte atât reprezentanţii primăriei, cât şi cei ai KfW şi consultanţii tehnici. Dincolo de reabilitarea Liceului „Nikolaus Lenau”, Primăria Timişoara a semnat deja şase acorduri de cooperare preliminară cu asociaţiile de proprietari. (…) Programul este în principal adresat ca sprijin asociaţiilor de proprietari care au apartamente în zona istorică a municipiului. Până în acest moment, acordurile preliminare, care înseamnă intrarea în program a respectivelor asociaţii de proprietari, urmate fiind de o perioadă de verificare tehnică şi de evaluare de către experţii programului, s-a făcut pentru şase imobile: Piaţa Alexandru Mocioni nr. 3, strada Gheorghe Lazăr nr. 1, Piaţa Libertăţii nr. 2, Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 27 şi colţul dintre Splaiul Tudor Vladimirescu şi bulevardul General Dragalina, adică nr. 25 pe Vladimirescu, 24 pe Dragalina, e o clădire pe colţ”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Printre aceste imobile se numără şi cel de pe Gheorghe Lazăr în care se află sediul PNL Timiş. Diaconu spune că respectiva construcţie apare pe această primă listă pentru că în acest caz exista deja un proiect tehnic pentru reabilitare.
„Este o casă extrem de valoroasă arhitectonic, este şi sediul PNL, însă de ce este pe această primă listă este pentru că imobilul de pe Gheorghe Lazăr nr. 1 are un proiect tehnic de reabilitare, care a fost realizat pe banii tuturor proprietarilor şi a PNL (…) este un proiect realizat de acum 2 ani, practic modificările la acel proiect vor fi minore, ca atare este o clădire avansată din punct de vedere al părţii de documentaţie. Programul cu KfW este un program în care proprietarii, inclusiv Partidul Naţional Liberal, plătesc, şi plătesc o sumă importantă de bani, nu există subvenţii în acest program, există doar o facilitate de rambursare a creditului, o asistenţă rambursabilă, bani care se returnează, nu există niciun fel de alt avantaj”, a adăugat viceprimarul.
Edilul estimează că unele dintre lucrări ar putea începe efectiv în acest an, după ce vor fi parcurse toate etapele premergătoare.
„Asta depinde puţin de calendarul pe care îl vor adopta şi experţii. Dat fiind că trei clădiri din cele şase au un proiect tehnic realizat din banii proprietarilor, care trebuie doar modificat, este posibil ca lucrările la cel puţin aceste trei să poată fi lansate în execuţie anul acesta. Proiectul este unul continuu, practiv avem la dispoziţie 5 milioane de euro (…) Rambursările se adună într-un cont de tip revolving şi practic sumele revenite din rambursare sunt refolosite. Sunt 150 de clădiri pe lista prioritară, fiecare dintre ele este evaluată în condiţiile în care există un acord al proprietarilor şi se vor estima în momentul respectiv sumele necesare pentru reabilitarea lor”, a explicat Diaconu.
Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că odată cu semnarea acordurilor preliminare cu cele şase asociaţii de proprietari s-a stabilit şi continuarea procedurilor pentru reabilitarea Colegiului C.D. Loga şi a Liceului Jean Louis Calderon, autorităţile locale estimând că în următoarele săptămâni va putea fi lansată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
„Toate aceste asociaţii de proprietari şi primăria au semnat acordurile preliminare, de altfel o condiţie din partea KfW pentru a continua şi lucrările la clădirile istorice din proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara. Acest lucru ne-a permis debolcarea procedurilor la liceele Loga şi Calderon, arhitecţii sunt în perioada de analiză a documentaţiilor de proiectare pentru cele două licee, urmând ca după finalizarea analizei să se lanseze licitaţiile pentru execuţia lucrărilor”, au mai afirmat reprezentanţii primăriei.
În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor la clădirea Liceului „Nikolaus Lenau”, autorităţile nu au ascuns faptul că sunt mici întârzieri, care au fost puse pe seama vremii nefavorabile.
Liceul Nikolaus Lenau intra in sfarsit in reabilitare
Primarul Robu repara trotuarele la PNL Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!