Organizat sub egida Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), evenimentul a fost o premieră europeană, spun cei de la UPT. Pentru prima dată, specialiștii din cele două tabere s-au așezat la aceeași masă pentru armonizarea celor două domenii și evidențierea legăturii dintre ele. De asemenea, s-a subliniat importanța cunoașterii anumitor noțiuni din ambele domenii, astfel încât produsul rezultat să fie optim.
Specialiști cu recunoaștere internațională în domeniul construcțiilor metalice și al sudurii, atât din industrie, cât și din învățământul superior, din Germania, Austria, Spania, Portugalia, Bulgaria, Serbia, Ungaria și România s-au reunit la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara. Catedra de Tehnologie a Sudurii de la Timișoara, înființată în 1953, a fost unică în România până în anul 1976, când catedre similare apar și la alte universități.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde s-au axat pe necesitatea sublinierii rolului specialistului în sudură încă din faza inițială a proiectării. Reuniunea și-a propus și trasarea unor recomandări în ceea ce privește educația în domeniul sudurii, asigurarea calificării adecvate a sudorilor, includerea în echipele de execuție a structurilor sudate a unor persoane responsabile de coordonarea sudării, dar și a persoanelor cu atribuții de inspecție a sudării. Nu în ultimul rând, s-a pus în discuție problema implementării unui sistem internațional armonizat de calificare pentru sudori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!