„Regret că la Colterm nu s-a reuşit până în prezent să se obţină o însănătoşire mai substanţială a situaţiei, acolo încă avem de acoperit deficite mari, avem de acoperit datorii mari moştenite şi din păcate nici serviciile către populaţie nu sunt de natură să ne mulţumească. Eu personal sunt nemulţumit că într-o perioadă în care n-a fost prea frig Coltermul nu a reuşit să furnizeze agent termic în acord cu condiţiile meteo şi prin urmare facturile cetăţenilor au fost mai mari decât ar fi fost normal să fie. Sigur, se invocă limite ale sistemului tehnologic, faptul că nu se poate regla fin cât să fie agentul, ci în anumite trepte, dar nici pe mine, nici pe cetăţenii care plătesc nu ne mulţumesc explicaţiile (…) Am discutat cu directorul Colterm şi explicaţia este că nu se pot produce adaptări foarte fine ale parametrilor agentului termic la condiţiile meteo, ci în anumite trepte. De aceea, de multe ori se constată că în apartamente este prea cald şi inevitabil vin facturi mai încărcate”, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Explicaţia directorului Colterm, Petrică Pampu? „În decembrie noi am făcut o regularizare, în 24 noiembrie – 24 decembrie s-au prins mai multe zile reci. La factura următoare, pe ianuarie, oamenii vor vedea că vizavi de acum un an factura va fi mai mică”, dă asigurări Pampu.
Tot primarul afirmă însă că dacă luăm în calcul toţi factorii putem vorbi despre… ieftinirea gigacaloriei.
„Dacă socotim noile preţuri ale gazului, ale cărbunelui, ale energiei electrice şi am calcula cât ar trebuie să fie gigacaloria, dacă n-am fi luat noi anumite măsuri, atunci am fi constatat că cetăţenii ar trebui să plătească destul de mult în plus faţă de cât au plătit înainte. Faptul că nu plătesc echivalează cu o ieftinire pentru că eu atunci când am făcut promisiuni de preocupare faţă de Colterm le-am făcut în aceste ipoteze, ale păstrării constante a preţurilor agenţilor exogenţi, care vin din afară şi nu mai depind de noi. Tu poţi să te angajezi să eficientizezi ceea ce este sub controlul tău. Dacă preţurile gazului, cărbunelui şi energiei electrice cresc n-ai cum să compensezi acele creşteri în totalitate, dacă sunt mari. Dacă sunt între anumite limite le poţi compensa prin măsuri de eficientizare”, a adăugat Robu.
Reprezentanţii municipalităţii spun că deşi la Colterm s-au făcut investiţii substanţiale prin proiectul de retehnologizare pe fonduri europene, impactul asupra consumatorului direct este unul redus şi se impune reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic.
„Este foarte bună această retehnologizare, dar din păcate impactul ei asupra eficienţei producerii şi livrării la client a agentului termic e destul de redus. Se impune reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic, pentru că acolo sunt pierderi foarte mari, şi se impune trece la contorizarea orizontală”, a mai afirmat primarul.
Analiza… stresului la Colterm
Edilul-şef crede că un lucru bun este faptul că s-a schimbat furnizorul de gaz – societatea locală de termoficare a încheiat un contract mult mai avantajos cu un alt furnizor – şi susţine că la Colterm s-au făcut anumite „eficientizări”, dar acestea nu sunt de natură să-l mulţumească.
„Am aşa şi sentimentul că acolo parcă există o atitudine aşa de autosuficienţă, de automulţumire. Situaţia companiei este una foarte critică şi eu m-aş fi aşteptat să văd că persoanele care conduc Coltermul sunt puţin mai stresate de situaţia în care se află compania, or am senzaţia că nu există aşa o nelinişte care ar fi firească, că se mizează mereu pe ajutoare din partea primăriei”, a reclamat Robu.
Directorul general al Colterm, Petrică Pampu, spune că… stresul există, chiar dacă nu întotdeauna o arată. „Ştiţi ce-i în sufletul meu? E greu de imaginat… Dar nu am ieşit în presă să mă plâng. Suntem foarte bucuroşi că ne ajută primăria şi domnul primar, dar să ştiţi că suntem foarte stresaţi”, a declarat, pentru www.tion.ro, Pampu.
Primarul spune că societatea are de suferit şi din cauza datoriilor neachitate în trecut.
„E adevărat şi lucrul acesta, nu putem să nu-l subliniem, că o bună parte din datorii provin din faptul că Guvernul nu a plătit către primărie şi primăria nu a plătit către Colterm subvenţia. Sunt datorii istorice care au atras după ele majorări, penalităţi şi aşa mai departe. Dar dincolo de asta există şi o problemă internă şi de natură organizatorică şi de natură tehnologică la Colterm. Şi soluţiile trebuie să fie atât în zona organizatorică, managerială, cât şi în cea tehnologică”, a conchis Robu.
Reprezentanţii Colterm spun că toate problemele financiare cu care se confruntă în prezent sunt o consecinţă a faptului că subvenţiile de la Guvern şi de la Primăria Timişoara s-au primit cu mari întârzieri în perioada 2008-2012, ceea ce a făcut ca societatea să plătească la rândul ei cu întârziere furnizorii şi să fie obligată să apeleze la împrumuturi din bănci, să apară majorări şi penalităţi. Acum nu mai există probleme cu subvenţiile, susţine Pampu, dar Coltermul are în continuare datorii de peste 75 de milioane de lei. Vorbim despre plăţi la cărbune, la CFR şi la fostul furnizor de gaz, la Petrom.
Consiliul Local Timişoara a aprobat recent majorarea preţului local de producție, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice de la 325,82 lei/ Gcal la 377,88 lei/ Gcal, concomitent cu creşterea subvenţiei de la bugetul local pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producţie şi cel de facturare la populaţie. Preţul de facturare a rămas la acelaşi nivel, de 252,17 lei/ Gcal.
Articole pe aceeaşi temă:
Unii timisoreni s-au trezit cu facturi la incalzire majorate cu 300 la suta
Creste pretul gigacaloriei la Timisoara, dar si subventia de la bugetul local
Citiți principiile noastre de moderare aici!