Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), la care sunt afiliate sindicatele din primării şi consilii judeţene, anunţase, săptămâna trecută, că miercuri, în 2 aprilie, va picheta mai multe prefecturi din ţară, printre care şi cea din Timişoara. La protestul care urma să fie organizat în faţa Prefecturii Timiş ar fi trebuit să vină salariaţi din cinci judeţe: Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Mehedinţi.
Luni, liderii de sindicat au anunţat că acţiunea de protest se amână pentru că ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a invitat FNSA la discuţii. Reprezentanţii sindicatelor vor discuta cu guvernanţii despre revendicările şi problemele salariaţilor din administraţia publică locală în data de 3 aprilie.
Sindicaliştii au mai multe revendicări. Ei cer promovarea unui proiect de act normativ pentru modificarea Legii 62/ 2011, a dialogului social, aşa cum a fost negociat cu organizaţiile sindicale, precum şi reîntregirea veniturilor salariale avute înainte de diminuarea salariilor cu 25% şi de eliminarea sau suspendarea altor drepturi de natură salarială – vor ca toţi salariaţii din administraţia publică să beneficieze de prime de vacanţă şi de al 13-lea salariu, să fie acordate drepturi, prin contractele/ acordurile colective de muncă, în funcţie de posibilităţile financiare ale autorităţilor publice locale şi de veniturile proprii, să primească tichete de masă sau alocaţii de hrană.
O altă nemulţumire a FNSA se referă la faptul că administraţiile publice locale au fost obligate să preia o serie de noi activităţi, în urma unor modificări legislative, iar în acelaşi timp posturile din administraţie au fost blocate. Sindicaliştii cer să se plătească orele suplimentare şi să fie deblocate posturile.
O altă solicitare se referă la posibilitatea de a-i stimula pe „salariaţii cu performanţe excepţionale şi cu pregătire profesională de excepţie, care participă la promovarea de proiecte, în comisii de specialitate cu atribuţii complexe sau activităţi dificile”. Se propune constituirea unui fond de premiere în limita a 10% din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii şi sporuri de până la 15% pentru personalul din comisiile de specialitate.
De asemenea, o altă revendicare vizează stabilirea salariilor de bază pentru personalul din administraţia publică prin aplicarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea 284/ 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi modificarea valorii de referinţă de la 600 de lei la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Articole pe aceeaşi temă:
Protest la Timisoara: bugetari din cinci judete vor picheta Prefectura Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!