Pentru compensarea acestor pierderi a fost emisă OUG 3/2018. În noiembrie 2017, guvernul a modificat substanțial plata contribuțiilor sociale prin Revoluția Fiscală. În urma acestor măsuri angajații din sectorul IT incluși în mecanismul de scutire de impozit au pierdut 6,5% net pe toate veniturile salariale și asimilate salariilor. Chiar dacă piața muncii în acest sector este extrem de competitivă, nu toate companiile au compensat din bugetul propriu această pierdere și ca atare mare parte din angajați suferă și în prezent pierderi salariale. În plus, cea mai mare parte a companiilor care au compensat pierderea, au făcut-o prin măsuri temporare de regulă, până la sfârșitul lui 2018.
Guvernul propunea ulterior prin OUG 3/2018, valabilă doar până la 31.12.2018, un mecanism temporar de compensare a acestei pierderi printr-un calcul diferențiat între salariul brut din decembrie 2017 și cel din ianuarie 2018, conform contractului individual de muncă. Dar, pentru că nu se iau în calcul toate componentele remunerației lunare, iar specialiștii Ministerului de Finanțe nu țin cont decât de venitul salarial nu și de cel extrasalarial (ore suplimentare, prime, deconturi etc.), mecanismul nu se poate aplica integral decât în foarte puține situații.
„OUG 3/2018, menită să corecteze această eroare, nu a funcționat decât marginal, dar chiar și acest mecanism va fi eliminat începând cu 2019. Companiile care au compensat această pierdere au făcut-o în general prin măsuri temporare, iar în cele mai multe situații compensarea a însemnat diminuarea sau chiar eliminarea bugetelor de majorări salariale prevăzute pentru 2018. Situația în sector rămâne în continuare tensionată și în așteptare de soluții realiste ca și pentru celelalte categorii de salariați. Angajamentul revoluției fiscale a fost clar: niciun angajat nu va pierde bani! Ei bine, iată că la aproape 1 an după data de implementare, o bună parte din IT-știi rămân în continuare cu veniturile diminuate și în incertitudine privind situația lor după 01.01.2019. În acest moment așteptăm reacția Ministerului de Finanțe, care are datoria să aducă o soluție viabilă și permanentă acestei categorii de salariați”, a declarat Florentin Iancu, Președinte SITT.
Sindicatul IT Timișoara reprezintă peste 5.000 de salariați din diverse companii din sectorul IT, servicii suport și servicii outsourcing din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!