Banii care i-au primit de la Casa de Asigurări de Sănătate până la finalul anului le ajung reprezentanților spitalului de la Pădurea Verde doar pentru plata salariilor.
„Conform planificării, am observat că bugetul pe care l-am primit de la Casa de Asigurări ne va crea dificultăți în activitatea curentă, banii ne ajung pentru plata salariilor, neavând bani pentru alte cheltuieli. Strângem cureaua cât se poate. Am solicitat sprijin de la primărie pentru plata utilităților”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
În ultimul timp, la acest spital au fost cazuri complexe, care au determinat depășirea bugetului alocat de Casă. Cei de la spital nu aveau altă soluție decât să nu interneze pacienții, lucru pe care nu l-au făcut.
„Sunt cazuri dificile care consumă foarte multe resurse, cazuri de diagnostic dificile, care, unele nu erau de categoria noastră, dar aveau sindrom febril. Noi suntem cei care trebuiau să stabilim ce este, de ce suferă pacientul. Am avut cazuri dificile. Am avut mai multe cazuri decât de obicei, cazuri complexe, care au solicitat mai multe resurse, diagnostic și tratament. Riscăm ca până la finalul anului să avem bani numai de salarii, ori vom reduce internările. Cine răspunde dacă nu internezi și se întâmplă ceva cu omul respectiv? Am cerut ajutor de la primărie, am făcut o solicitare scrisă, măcar pentru plata cheltuielilor de întreținere, curent, gaz, și alte servicii gen salvare”, mai spune Musta.
Reprezentanții CJAS Timiș spun că pentru luna noiembrie, la Spitalul „Victor Babeș” au fost alocată suma de 1.473.435,15 lei.
„Ca urmare a reviziei după rectificările bugetare, CJAS va suplimenta bugetul alocat tuturor spitalelor, inclusiv la <Victor Babeș>”, au mai transmis reprezentanții CJAS.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Victor Babeș” a spus că a solicitat Primăriei Timișoara să acopere cheltuielile administrative ale spitalului, care sunt restante peste 90 de zile.
„Avem plăti restante peste 90 de zile în valoare de 397.000 lei și plăți restante până în 90 de zile în valoare de 1.341.000 lei. Salariile au fost în jur de 1.100.000 și acum au crescut la 1.300.000 pe lună pentru tot personalul. Avem aproape 300 de angajați. Primăriei am solicitat să ne plătească măcar 397.000 lei, care sunt restante peste 90 de zile și care sunt cheltuieli de administrare, adică curent, gaz etc. Legea spune că spitalele publice pot fi finanțate de la bugetele locale pentru cheltuieli administrative și funcționale . Nu am solicitat o suma exactă. Noi am spus care este situația și am rugat dacă ne pot ajuta. Noi la servicii medicale am avut în plus 751 de bolnavi cu patologii acute. Atâția au fost internați în plus față de cat aveam contractat. Aceste boli, chiar dacă nu sunt severe, sunt cu internare obligatorie”, a mai explicat Virgil Musta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!