În urmă cu un an, viceprimarul Traian Stoia atrăgea atenţia că nu numai romii din oraş construiesc imobile fără autorizaţie de construcţie, ci şi ANL. Astfel, 80 de apartamente din zona Miloia ar fi fost ridicate în 2009 fără actele necesare, iar imobilele au fost apoi predate Primăriei Timişoara. Municipalitatea a ajuns, astfel, să perceapă chirie pe nişte apartamente care nu există în acte.
De un an situaţia stagnează deoarece ANL susţine că Primăria Timişoara trebuie să facă acum demersurile pentru intrarea în legalitate, în timp ce municipalitatea afirmă că ANL, în calitate de beneficiar, trebuie să plătească amenzile şi să obţină actele. Totul se ridică la aproximativ 30.000 de euro, conform viceprimarului Stoia.
„ Intervine problema taxelor ce trebuie plătite pentru emiterea autorizaţiilor de construire. ANL spune că primăria, primăria că ANL. Se pune problema cine dă 20.000-30.000 de euro să se facă expertiza şi operaţiunile pentru acele apartamente neintabulate. Fiecare are bucăţica lui de adevăr pe care o flutură şi rămâne pe poziţie. Vom cere sprijinul celor care se pricep la aceste conflicte economice”, spune Stoia.
El spune că nu va apăra niciun subaltern în cazul în care se va constata că oficialii Primăriei Timişoara au greşit şi, mai mult, nu exclude nici posibilitatea ca în următoarea perioadă să existe chiar arestări în rândul acestora, deoarece chiriaşii pot depune plângeri penale, fiindcă actele lor de închiriere nu sunt legale.
„Ar trebui să vină nişte specialişti care să spună: <<acesta trebuie să dea un leu, acesta doi şi ăsta să vină cu noi>>”, a spus, voalat, Stoia.
La rândul lui, primarul Nicolae Robu crede că problema poate fi tranşată doar de justiţie, însă este ceva mai moderat şi îi apără pe funcţionarii Primăriei Timişoara care au greşit, evident, în acest caz.
„Am fost informat că există o astfel de problemă pe Miloia, că mai multe apartamente au fost construite fără autorizaţie de construire. Şi că vina ar aparţine ANL. Au fost făcute demersuri către ANL şi ANL se arată total dezinteresat să rezolve problema. Afirmă că le-a construit, le-a predat, mai departe nu doreşte să se implice. Eu cred că dincolo de orice, de cine a greşit, trebuie să existe o abordare pozitivă şi trebuie să se intre în legalitate. Altfel un număr de persoane sunt în imposibilitatea de a cumpăra apartamentele şi locuiesc în nişte locuinţe care oficial nu există, nefiind înregistrate în Cartea Funciară. Problema poate fi rezolvată doar dacă ANL depune documentaţia pentru intrarea în legalitate. (…) Nu poate primăria, ANL-ul trebuie să facă demersurile. Este o situaţie absurdă care nu ar putea fi rezolvată decât printr-o hotărâre a instanţei. Dacă o instanţă decide că ANL-ul trebuie să facă demersurile sau primăria trebuie să facă demersurile, atunci se vor face. E o problemă care nu poate fi rezolvată administrativ”, a spus primarul Nicolae Robu.
Mai rămân, totuşi, multe întrebări fără răspuns: Cum au fost construite acele apartamente, pe terenul primăriei, fără ca nimeni din cadrul municipalităţii să nu sesizeze ilegalitatea, cum au fost predate acele apartamente Primăriei Timişoara, pe bază de proces-verbal, fără a fi intabulate şi, mai ales, cum s-au plătit în toţi aceşti ani impozitele locale, dacă ele nu există în acte?
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara incearca… sa intre in legalitate cu blocurile ANL
Citiți principiile noastre de moderare aici!