Un număr de 28 de profesori și doi angajați din personalul didactic auxiliar au depus un memoriu la Sindicatul „Spiru Haret”, care l-a înaintat inspectoratului şcolar, şi s-a depus o hârtie şi la Ministerul Educaţiei pe acest subiect.
Profesorii spun în memoriu că s-au săturat de comportamentul directoarei, care le adresează cuvinte jignitoare în discuţiile pe care le poartă cu ei.
Pe de altă parte, directorul colegiului, Mariea Ştefan, spune că acuzaţiile acestea sunt false și că totul a plecat de la o situaţie petrecută în şcoală. Este vorba despre modificarea unor note de către o doamnă profesoară. Notele au fost îngroşate, în loc de a fi tăiate cu o linie și ştampilate, în catalog. Profesoarei i s-a dat calificativul nesatisfăcător de consiliul de administraţie, iar aceasta a contestat calificativul.
O comisie a evaluat contestaţia şi i-au dat calificativul bine. Mariea Ştefan a spus că nu este corectă această decizie, dar nu o putea modifica. Se pare că au avut loc mai multe clinciuri între directoare şi profesori ca urmare a situaţiei, iar gradul de suportabilitate a unor profesori a ajuns la maxim. Profesorii acuză directoarea că îi jigneşte şi că se comportă dictatorial, lucruri declarate false de Mariea Ştefan.
Astfel, profesorii au depus un memoriu la Sindicatul „Spiru Haret” prin care cer sprijinul în rezolvarea acestei probleme.
„Noi am înaintat memoriul cu adresă de însoţire la Inspectoratul Şcolar. Nu putem să ne amestecăm într-o chestiune unde nu avem cadrul legal. Profesorii au o serie de plângeri vizavi de comportamentul directoarei. Ei afirmă faptul că se comportă urât cu ei, că vorbeşte urât cu ei, că le-a stabilit program cu publicul, că refuză să discute cu ei, că îi scoate afară din direcţiune. Acum, ştiţi cum e, asculţi o parte… Directoarea nu a apelat la noi, nu are un diferend cu noi, ci cu cadrele didactice care sunt de toate tipurile. Noi am transmis mai departe acel memoriu la inspectorat. Acum, sigur, sunt o serie de chestiuni care nu ştiu în ce măsură sunt reale. Sunt 30 de cadre didactice care şi-au asumat prin semnătură acel memoriu. Nu cer demiterea directoarei, ei vor un climat serios de muncă, sănătos, bazat pe respect reciproc. Ei vor ca directoarea să-şi schimbe comportamentul”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din Timiş.
La rândul său, Mariea Ştefan pune că acuzaţiile sunt false.
„Fals, fals, sunt vorbe aruncate. Am fost colegi atâţia ani de zile şi eu sunt aceeaşi, nu de azi, de ieri, dintr-o dată… Eu nu vreau să-i vorbesc pe ei de rău, dar e o falsă problemă. Deranjaţi de adevărul pe care l-am spus şi-au unit forţele”, spune Mariea Ştefan.
Directorul de la Loga acuză şi presiuni politice şi prezintă situaţia notelor modificate în catalog de profesoară.
„Este un subiect fals. Are o componentă reală. Eu le-am ţinut cu discreţie în şcoală faptele de la care a pornit acest bulgăre. Mai există o componentă, îmi e greu să o exprim, nu aş fi vrut să ajung la asta, o presiune care vine din partea unui partid politic de la nivelul 2-3. Acele note trecute în catalog sunt falsificate de către o anumită doamnă. Calificativul nesatisfăcător i s-a schimbat doamnei profesoare în bine de către acea comisie, pe care am chemat-o a doua zi la o discuţie şi am discutat ca de la director la o echipă care în contextul unei metodologii a permis ca această comisie să aibă un punct de vedere pe lângă cel al consiliului de administraţie. Eu nu am fost de acord cu soluţia dată de comisie. Mi se pare că e un gest de sfidare al consiliului de administraţie, de desconsiderare a valorilor acestei şcoli, dacă a modificat note cu de la sine putere este în regulă. Doamnei i-a rămas calificativul dat de această comisie. Întotdeauna am cerut să-şi facă toţi treaba la clasă cât mai bine şi cât mai bine pentru copii. În încercările acestea sigur că am deranjat în stânga, am deranjat în dreapta. În contextul acesta s-au supărat pe mine azi unii, mâine alţii, dar departe de a fi ceea ce spun ei. Şcoala asta nu merită acest lucru pentru un profesor care nu-şi face treaba bine. Aceasta este motivaţia – alianţa în jurul unei cauze injuste, incorecte şi lipsită de deontologie profesională şi a doua este cea a presiunilor care se fac asupra mea uneori explicit dinspre nivelul 2-3 al unui anumit partid politic. Nu au motive serioase, folosesc această situaţie şi presează. Ei m-au pus la zid, au încercat totul, iar eu nu sunt omul care să cedez acestui gen de presiuni, câtă vreme ştiu bine că mi-am făcut treaba şi datoria faţă de şcoala asta şi faţă de ei. Am făcut maxim posibil. Nu a contat nimic. Niciunul dintre ei nu a spus explicit la ce se referă când spun că nu le vorbesc frumos”, a declarat Mariea Ştefan, directorul Colegiului Naţional „C.D. Loga” din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!