Aleşii locali au respins o dată, în cursul acestui an, atribuirea spaţiului din centrul oraşului către Societatea Timişoara, cu destinaţia de sediu, pe motiv că în spaţiul care este folosit deja de societate funcţionează cabinetul europarlamentarului PDL Monica Macovei. Proiectul a fost din nou supus la vot, în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi, la iniţiativa primarului Gheorghe Ciuhandu.
De această dată, aleşii au fost de acord cu atribuirea spre închiriere, pe cinci ani, a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă de pe strada Goethe nr. 2, format din trei încăperi şi grup sanitar (67,33 metri pătraţi), către Societatea Timişoara, dar au pus condiţii. Consilierul PNL Ciprian Jichici a propus un amendament la acest proiect, prin care se precizează clar că „spaţiul este destinat în exclusivitate funcţionării Societăţii Timişoara”, iar acolo nu vor putea funcţiona cabinete ale unor parlamentari sau europarlamentari, reprezentanţi ai unor partide politice, în caz contrar urmând să fie reziliat contractul cu primăria. Amendamentul lui Jichici a fost aprobat, iar ulterior a fost aprobat şi proiectul de hotărâre integral.
Societatea Timişoara a primit de la primărie spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă în urmă cu câţiva ani, dar nu exista un contract de închiriere pentru spaţiul respectiv, ci doar o fişă de calcul, pentru că imobilul în care se găseşte spaţiul era revendicat la data repartiţiei. Lucrurile s-au lămurit în ceea ce priveşte regimul proprietăţii, dar aleşii refuzaseră în primă fază să atribuie spre închiriere spaţiul către Societatea Timişoara. Acum au fost de acord, dar potrivit noii hotărâri de consiliu adoptate, europarlamentarul PDL Monica Macovei nu va putea avea birou în spaţiul respectiv.
Amendamentul propus de Ciprian Jichici la proiectul de hotărâre sună în felul următor: „Spaţiul este destinat în exclusivitate funcţionării sediului Societăţii Timişoara. Nu se permite arborarea de însemne permanente asociate partidelor politice şi nici găzduirea de sedii ale structurilor politice de partid, de birouri ale conducătorilor acestora, precum şi de birouri ale consilierilor locali, consilierilor judeţeni, parlamentarilor şi europarlamentarilor, indiferent de relaţia acestora cu societatea. În cazul încălcării acestor reglementări, contractul de închiriere se reziliază de drept la 15 zile de la data constatării”.
Consilierul PNL consideră că astfel „se vor elimina toate suspiciunile legate de orice fel de implicare politică sau partizanat politic al Societăţii Timişoara”. Numeroase organizaţii non-guvernamentale au luat poziţie, înainte de acest vot, cu privire la riscul ca Societatea Timişoara să-şi piardă sediul la 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara. Chiar şi europarlamentarul Laszlo Tokes i-a scris primarului Gheorghe Ciuhandu, solicitându-i să-şi reconsidere poziţia faţă de cererea Societăţii Timişoara de a folosi în continuare spaţiul din centrul oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!