Primarul Nicolae Robu anunță că, începând de marți, 12 martie, intră în vigoare radarele de viteză și sistemele de detecție a trecerii pe roșu instalate în cadrul proiectului. Municipalitatea a reușit să încheie în cele din urmă un protocol cu Poliția Română.
„Veste bună, dar pentru unii proastă. De marți intră în funcțiune sistemul de radare și de detectare a trecerilor pe roșu în intersecții cu conectare la poliție și cu amenzi pentru cei ce nu respectă legea. Noi nu vrem să fie amendați timișorenii și cei ce vin prin Timișoara, de aceea anunțăm dinainte. Îi rog pe toți să respecte legea, să circule disciplinat, pentru că nu avem nevoie de venituri din amenzi. Dar dacă unii nu înțeleg asta, vor plăti. Și noile amenzi am înțeles că sunt destul de mari. Eu sunt uimit câți inconștienți există în orașul nostru sau în trecere pe aici, pentru că mi se prezintă din când în când treceri pe roșu, se filmează tot timpul. Statistica arată că de cele mai multe ori, în astfel de situații, când unii încalcă legea, victime sunt oameni nevinovați”, a declarat, vineri, primarul Timișoarei.
Edilul spune că polițiștii se vor conecta online la centrul de management al traficului și vor lua toate informațiile de care au nevoie, înregistrate atât ziua, cât și noaptea.
„Este o perioadă tranzitorie, am avut o înțelegere verbală, dar cred că este suficientă între oameni de cuvânt, să le asigurăm conectare online la sistem și acces total la înregistrări. Vom face asta și atunci Serviciul Rutier va putea să lucreze mult mai operator și alte structuri vor putea să lucreze mai eficient pentru a-i prinde pe răufăcători”, a conchis Robu.
Vă reamintim, în cadrul proiectului de management al traficului au fost instalate în Timișoara șapte radare de viteză – pe Calea Aradului, pe strada Sever Bocu, pe Calea Dorobanților, pe Calea Șagului, la ieșirile din Timișoara, dar și în Piața Leonardo da Vinci, pe ambele sensuri la intrarea/ieșirea din pasajul Michelangelo.
Totodată, în intersecții sunt și 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu: Calea Șagului – Liviu Rebreanu, str. Brătianu – Revoluției – Hector, Piața Brătianu (Punctele Cardinale), str. Republicii – Jiul, str. Circumvalațiunii – Gh. Lazăr, str. Simion Bărnuțiu – Dorobanților – Gh. Adam, str. Mihai Viteazul – str. Vasile Pârvan, str. Cetății – Gh. Lazăr, Calea Aradului – str. Miresei, Calea Circumvalațiunii – str. Brediceanu.
Proiectul „Trafic management și supraveghere video” a prevăzut semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, montarea de camere de supraveghere în 134 de intersecții, montarea a 230 de camere video în trafic, a șapte radare de viteză, a 13 radare de informare, a 13 panouri cu afișare numerică, precum și montarea unui număr de 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, a 17 panouri de afișare a mesajelor variabile și amenajarea unui centru de comandă pentru trafic și supraveghere video, cel de pe Bd. Iuliu Maniu. Totul a costat aproape 6 milioane de euro, mare parte din bani venind de la Uniunea Europeană.
Mentenanța sistemului o va face Societatea de Drumuri Municipale, cu ajutorul Swarco Traffic România, care se ocupă și de garanție, pe o perioadă de cinci ani.
UPDATE. Poliția spune că… așteaptă hârtiile de la primărie
Deși primarul Nicolae Robu a anunțat că de marți se împart amenzi șoferilor care trec pe roșu sau sunt prinși de radarele fixe, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Timiș spun că ei nu au primit niciun document de la primărie, oficial.
„Polițiștii rutieri vor aplica sancțiuni după ce vor fi puse la dispoziția inspectoratului documentele ce atestă faptul că echipamentele sunt mijloace tehnice omologate și verificate metrologic”, au declarat, pentru tion.ro, reprezentanții IPJ Timiș.
În consecință, oamenii legii vor putea da amenzi pe baza sistemelor de detecție a trecerii pe roșu și a radarelor fixe doar după ce specialiștii primăriei le trimit documentele care demonstrează faptul că radarele și sistemele pot fi folosite pentru aplicarea de amenzi.
Aceasta, deși oficialii primăriei au ținut să precizeze că „radarele, camerele video şi sistemele de detecţie a trecerii pe roşu înregistrează şi stochează imagini care pot constitui probe în aplicarea sancţiunilor pentru abaterile constatate, sancțiunile urmând să fie aplicate din 12 martie”.
Articole pe aceeași temă:
Cum ajuta Semaforisoara soferii: specialistii aleg intre Full adaptive si unda verde
Definitia traficului din Timisoara: este mai lent decat in alte orase
Citiți principiile noastre de moderare aici!