Edilul şi-a început postarea spunând că numărul câinilor fără stăpân de pe străzile Timişoarei s-a redus considerabil în cele 8 luni de când a ajuns el primar, în urma acţiunilor de „hingherit” şi sterilizare organizate. Dar primarul nu se declară mulţumit. Toate aceste acţiuni costă, la fel ca şi ţinerea animalelor în adăposturi, iar capacitatea acestora este limitată. În plus, peste o mie de persoane sunt muşcate în fiecare an de câini în Timişoara, susţine Robu.
Edilul crede că trebuie umblat la cauzele care au condus la înmulţirea câinilor pe străzile urbei. „Iar cauzele sunt creşterea de către unii cetăţeni a unui număr mare de câini, mai ales la case, dar pe scară destul de mare şi la bloc, câini care, în plus, nu sunt sterilizaţi şi, pe cale de consecinţă, se înmulţesc, puii lor ajungând inevitabil pe stradă”, în opinia primarului. Edilul vorbeşte în postarea sa şi despre acţiunile demarate până acum pentru reducerea numărului de câini fără stăpân şi despre ce se intenţionează pe viitor.
„Ce am început să facem şi vrem să facem în continuare: 1. Să prindem câinii fără stăpân; 2. Să-i sterilizăm; 3a. Să-i exportăm, la scara maximă la care putem să o facem; 3b. Să-i dăm spre adopţie cu asumarea de către adoptatori a pasibilităţii de a fi sancţionaţi dacă câinii adoptaţi sunt regăsiţi pe stradă; 3c. Să-i lăsăm din nou pe străzi dacă în termen de x zile nu sunt nici exportaţi, nici adoptaţi, adăposturile fiind oricum neîncăpătoare şi costisitoare; 4. Să interzicem ţinerea a mai mult de 2 câini în apartamentele de bloc şi în locuinţele cu curţi comune, respectiv să descurajăm prin taxe ţinerea a mai mult de 2 câini în gospodăriile individuale (la case); 5. Să obligăm toţi deţinătorii de câini care nu sunt de rasă să şi-i sterilizeze într-un termen fixat, noi aducându-le în cartier clinici mobile de sterilizare, iar pentru cazurile sociale, suportând chiar şi costul sterilizării; 6. Să aplicăm amenzi drastice celor care boicotează demersurile primăriei de a rezolva problema câinilor – lezând prin aceasta interesul public! -, prin adoptarea de câini şi apoi lăsarea lor din nou pe stradă, prin ținerea mai multor câini decât le este permis, respectiv prin nesterilizarea câinilor lor care nu sunt de rasă”, explică primarul Timişoarei.
Robu susţine că în contextul căutării de soluţii la problema câinilor s-a mai propus aplicarea unei taxe generalizate pentru toţi câinii, fie el de rasă sau nu, dar că el nu este de acord cu această taxă, „chiar dacă ea ar putea fi justificată prin cheltuielile pe care municipalitatea le are de făcut, incontestabil, conex câinilor”. Asta, în condiţiile în care chiar primarul avansase zilele trecute ideea introducerii unei taxe generalizate pentru toţi deţinătorii de câini, urmând ca cei care nu îi sterilizează să fie amendaţi, deşi anterior viceprimarul Dan Diaconu vorbea despre introducerea unei taxe anuale de 100 de lei în cazul timişorenilor care au câini ce nu sunt de rasă, de care ar urma să fie scutiţi cei care îşi sterilizează animalele.
Oricum, edilul îi invită pe cei care îi citesc postarea de pe Facebook să apese pe “Like” dacă sunt de acord cu intenţiile municipalităţii sau pe “Dislike” în caz contrar.
Iubitorii de animale din Timisoara au plecat plangand de la adapostul Danyflor
Aveti mai mult de doi caini si doua pisici la casa? Veti plati taxa la primarie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!