Verificările au avut loc la începutul acestei săptămâni, când primarul Nicolae Robu a descins în Gara de Nord împreună cu mai mulţi poliţişti locali, de la diferite servicii: Disciplina în Construcții, Ordine Publică, Circulație, Inspecție Comercială și Protecția Mediului.
Ce măsuri s-au luat? În primă fază, responsabilii de la CFR au fost somaţi la treacă la igienizări şi reparaţii. „Compania Națională de Căi Ferate CFR SA București – Sucursala Centrul Regional de Exploatare, Întreținere și Reparații CF Timișoara a primit somație cu termen de soluționare, conform HCL 371/2007 modificată, pentru a trece la întreținerea în stare corespunzătoare a clădirii, efectuarea de reparații, amenajări etc., asigurarea reparării şi spălării geamurilor, înlocuirea celor sparte, întreținere fațadă și asigurarea igienei în clădirile și incintele în care își desfășoară activitatea prin curățare, deratizare, dezinsecție și dezinfecție”, au arătat reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara.
La fel cum au putut constata şi călătorii, şi agenţii Poliţiei Locale au concluzionat că nimeni n-a mai spălat geamurile din gară de o veşnicie şi că în zona liniilor de cale ferată domnesc gunoaiele, deşeuri provenite din curăţarea vagoanelor de tren.
„S-a mai constatat că sub pasajul de acces spre zona peroanelor era curat, însă persistă un miros greu şi înţepător, geamurile clădirii Gării de Nord fiind acoperite cu o peliculă de mâzgă foarte densă, ceea ce denotă că nu au fost spălate de foarte mult timp. De-a lungul căilor ferate s-au constatat cantităţi semnificative de deşeuri urbane împrăştiate, rezultate din curăţarea vagoanelor de călători (pet-uri, mase plastice, hârtii) şi vegetaţie ierboasă şi lemnoasă crescută din abundenţă şi necurăţată care creează un aspect dezolant şi afectează negativ peisajul din această zonă de interes special. În zona depoului, pe acoperişul clădirilor situate în zona pasarelei şi a turnului de apă au fost aruncate diferite deşeuri urbane de cetăţenii din zonă care circulă pe pasarelă, iar în urma primelor reverificări o mare parte au fost curățate”, au mai arătat oficialii Poliţiei Locale.
Autorităţile locale au cerut să fie adunate deşeurile din zona triajului şi să se facă deratizare şi dezinfecţie şi acolo.
„Pentru aspectele de încălcare a normelor legale în vigoare constatate, au fost întocmite opt procese verbale de constatare la faţa locului şi au fost stabilite măsuri cu termen, pentru curăţarea şi transportul deşeurilor vegetale şi urbane din zona liniilor nefuncţionale care aparţin societăţii situate în triaj, colectarea şi să transportul deşeurilor, dezinfecţia spaţiilor din clădire, deratizarea triajul în zona liniilor nefuncţionale, spălarea geamurilor şi înlocuirea celor sparte etc”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale.
Poliţiştii locali vor face din nou verificări la gară în data de 13 martie, pentru a stabili în ce măsură s-au rezolvat problemele în urma somaţiilor și pentru a lua măsurile legale care se impun. În faza următoare, oficialii Primăriei Timişoara au anunţat amenzi.
Sancţiuni s-au aplicat şi acum, dar pentru comercianţii şi taximetriştii din zona Gării de Nord. Pe linie de circulație s-au desfăşurat controale miercuri, iar polițiștii locali au aplicat 10 amenzi în cazul conducătorilor de taximetre, pentru diferite nereguli.
Pe linie de comerț, au fost verificate 16 societăți comerciale din zonă, iar 10 dintre acestea s-au ales cu sancțiuni de peste 3.500 de lei pentru că nu dețineau acord de funcționare conform Legii 650/2002.
Citiți principiile noastre de moderare aici!