Miercuri, după ce a anunțat depunerea mandatului de către cabinetul său, Victor Ponta l-a propus pe ministrul Apărării, Mircea Dușa, pentru preluarea postului său.
Totuși, joi, Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, să ocupe interimar această funcție, informează Mediafax.
„Am decis astăzi să numesc în poziția de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am un mesaj: v-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre. Am decis să consult, în premieră, un nou actor: societatea civilă. Voi convoca, pentru vineri după-amiază, un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada . Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile”, a declarat Klaus Iohannis.
Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei premierului preşedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern.
Joi, la ora 15, Iohannis se va întâlni cu partidele parlamentare, pe care le-a invitat la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Primele formațiuni politice chemate la Cotroceni sunt PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Vineri are loc o a doua rundă de consultări, fiind chemați liderii UNPR şi ALDE. Chemarea partidelor la consultări pe o perioadă de două zile este o premieră, până acum toate rundele de negocieri având loc pe parcursul unei singure zile, informează Mediafax.
În vârstă de 47 de ani, Sorin Cîmpeanu este și rector al Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, dar și președinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din Romania. El a absolvit Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, din cadrul Universități de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, unde și-a obținut și diploma de doctor.
Cîmpeanu a lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare (ISPIF) (1991-1992); coordonator al Centrului Experimental Peris-Ilfov, din cadrul USAMV București (1992-1999); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării – Centrul Național pentru Programul european Leonardo da Vinci (2000-2003); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării – Agenția Națională pentru parteneriatul universităților cu mediul economico-social (APART) (2003-2004).
Este membru a numeroase asociații și organizații profesionale, printre care Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare – Membru în Consiliul de Administrație în perioada 2008-2011; Asociația Generală a Inginerilor din Romania; Fundația pentru Dezvoltare Rurală din România; Societatea Națională pentru Știința Solului; Asociația Națională a Managerilor Universitari; Comitetul National pentru combaterea secetei, deșertificării și degradării terenurilor; Centrul de Excelență în Cercetare în Inginerie Rurală și Protecția Mediului; Centrul de Excelență în Cercetare în domeniul Biotehnologiilor. De asemenea, din 2003, Cîmpeanu este profesor asociat la Institutul Superior de Agricultura Lille, Franța.
Este autorul a peste 80 de articole științifice și a peste 10 cărți de specialitate sau manuale universitare. A fost distins cu Premiul național „In Hoc Signo Vinces”, acordat pentru întreaga activitate de cercetare, în anul 2002, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior și cu Medalia „Meritul pentru Învățământ”, acordată în anul 2004, de către Președinția României.
La 14 decembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Sorin Cîmpeanu pentru ocuparea portofoliului de ministru al Educației și Cercetării. A depus jurământul de investitură la 17 decembrie 2014, la Palatul Cotroceni.
Articole pe aceeași temă:
Victor Ponta si-a dat demisia din functia de premier
Citiți principiile noastre de moderare aici!