Frunzăverde a fost condamnat de Tribunalul Caraș-Severin pentru folosirea influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani, potrivit Mediafax.
Liberalului i-au fost interzise mai multe drepturi și trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere pe perioada termenului de încercare, dar și să achite cheltuieli judiciare în valoare de 4.000 de lei. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în decursul a zece zile de la comunicare.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și vicepreședinte al PNL, Sorin Frunzăverde, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, în iulie 2015, ]n dosarul alegerilor din 2014. El este acuzat de “săvârşirea infracţiunii de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.
Potrivit procurorilor, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, “Sorin Frunzăverde şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid politic (PNL – n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedinte al CJ şi membru în acelaşi partid politic, pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”.
“Ulterior, în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea şi influenţa sa de vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, să facă demersuri favorabile în direcţia respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Judeţean către primării în anii 2015 şi 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraş Severin”, arata DNA, potrivit Mediafax.
În acelaşi dosar a fost condamnat și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, pentru folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, fiind totodată obligat la plata unei amenzi penale de 27.000 de lei, pentru uz de fals.
UPDATE. Sorin Frunzăverde, suspendat din PNL. Se caută un nou candidat pentru alegeri
În mod evident, ca urmare a criteriilor de integritate Sorin Frunzăverde nu va mai putea candida din partea PNL. Va trebui luată o decizie la nivelul conducerii PNL Caraş Severin privitoare la desemnarea unui alt candidat , a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, potrivit Mediafax.
Ludovic Orban a afirmat că, probabil, PNL nu va putea valida pe 18 ianuarie capul de listă pentru Caraş Severin în alegerile din 2016.
Potrivit statutului PNL, condamnarea în instanță atrage după sine suspendarea din calitatea de membru de partid, până la hotărârea definitivă. În cazul în care va câștiga recursul, Sorin Frunzăverde își va recăpăta calitatea de membru PNL, a mai menționat Ludovic Orban, potrivit aceleiași surse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!