Duminică, 25 septembrie, timișorenii au fost chemați să se bucure de Fabric #, un nou festival, în Piața Traian. Cel puțin asta și-a dorit organizatorul, Sorin Giula, care a prezentat evenimentul ca fiind unul cultural, cu muzică, dans, afterparty-uri și diferite alte activități. Între descrierea Fabric # și ceea ce a fost evenimentul a existat însă o diferență foarte mare.
Partea muzicală a festivalului nu a mai avut loc, iar artiștii nu au avut altceva de făcut decât să plece acasă. Fabric # nu avea nicio scenă, deși inițial erau promise mai multe, iar sistemul de sonorizare necesar lipsea și el.
Nemulțumiți, timișorenii s-au plâns de organizarea slabă, iar artiștii nu au avut nici ei cuvinte de laudă la adresa Fabric #.
Chiar dacă evenimentul a avut vreo trei variante de line-up, nu a avut un orar publicat și a rămas fără scene, organizatorul susține că problemele au început miercuri, 21 septembrie, când trupa Sarmalele Reci a postat următorul mesaj pe Facebook:
„Duminică, 25 septembrie, nu vom cânta în Timișoara. Dacă vedeți cumva vreun afiș pe care apare numele Sarmalele Reci legat de un presupus concert de pe 25 septembrie 2016, nu vă lăsați păcăliți. Cineva a vrut doar să profite de numele și renumele nostru”.
Sorin Giula spune însă că de aici s-a tras și eșecul Fabric #.
„În principiul lucrurile au mers bine până când cei de la Sarmalele Reci au postat pe Facebook că ei nu merg la Timișoara, că festivalul care se anunță la Timișoara că este gestionat de niște «țăpari» și că ei nu fac parte din acest eveniment și cei care vor să meargă să nu meargă. Le-am scris să scoată acel mesaj pentru că eu am aprobare cu primăria. «Dacă voi jigniți evenimentul, jigniți și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (n.r. – reprezentanții acestei instituții spun că nu au avut nicio legătură cu evenimentul) și Consiliul Consultativ de Cartier Fabric. Adică dacă mă jigniți pe mine, jigniți un oraș». Nu mi-au răspuns, joi seara (n.r. – 22 septembrie) mi-a răspuns în doară vocalistul de la Sarmalele Reci. Mi-a zis că «dacă noi nu venim, nu o să vină multă lume». I-am zis că i-am apreciat de 20 de ani, dar să nu-mi aduci defăimări. S-a enervat și mi-a închis telefonul. Le-am zis că nu erau singurii care veneau la festival, mai erau artiști din Bulgaria, Serbia, Germania, le-am zis că-i apreciez, dar să nu se umfle așa de tare în pepeni că nu erau singuri. În acest timp, eram în discuții cu cei de la Partizan și m-a sunat managerul lor, că pe Artanu (n.r. – solistul de la Partizan) l-a sunat vocalistul de la Sarmalele Reci că «voi sunteți țăpari». I-am zis să îmi mai dea câteva ore să le achit biletele de avion (n.r. – biletele de avion pentru ca trupa să ajungă la Timișoara). Apoi am primit iar telefon că iar a fost sunat Artanu, că nu le-am luat bilete și că nu mai vin. Apoi le-am zis că dacă asta este dorința lor îi scot de pe afiș”, a explicat Sorin Giula.
Organizatorul spune că de aici au început toate problemele. Adică, după acest mesaj sponsorii s-au retras. Nu a ajutat nici faptul că, din diverse motive, în ziua evenimentului, Sorin Giula nu avea scena pregătită pentru concerte. Într-un final, la ora 16, deși festivalul trebuia să înceapă la ora 10 dimineața, a obținut o platformă, dar era prea târziu. Acesta spune însă că înțelege nemulțumirea artiștilor:
„Eu în primul rând am fost dezamăgit că nu am putut să le dau posibilitatea să cânte. Eu festivalul acesta l-am făcut pentru artiști, pentru cartierul acesta (n.r. – Fabric), și pentru publicul de aici, indiferent de vârstă. (…) Eu acest festival l-am gândit cu bani de la sponsori, care din păcate unii s-au tras pe fese, alții au zis că mă ajută data viitoare, o singură persoană a zis că mă sponsorizează. (…) Eu recunosc că am făcut greșeli. Scuza mea, dacă e să-mi găsesc o scuză, e că din cauza unor afirmații inconștiente ale unor artiști de la București, toți oameni din mediul artistic s-au panicat”, a mai spus organizatorul.
Sorin Giula recunoaște că acesta este primul eveniment pe care a încercat să-l organizeze și nici nu a mai făcut parte din echipa de organizare pentru alte manifestări. De asemenea, acesta nu avea nicio idee clară asupra bugetului necesar. Inițial, spera să obțină 2.000 de euro de la sponsori, iar restul banilor să fie obținuți din vânzarea de bilete. Totuși, bilete nu s-au vândut pentru că zona festivalului nu a fost îngrădită. De asemenea, Sorin Giula susține că în momentul de față plătește datoriile de pe urma evenimentului din propriul buzunar. O altă problemă este și faptul că pentru Fabric # echipa de organizare era formată din doar doi oameni, iar idea festivalului a venit abia în luna iulie a acestui an.
„Eu undeva în luna iulie mă gândeam să fac un eveniment, pentru că nu am contract de muncă, după mai multe încercări de a mă angaja nu am reușit, dar acum am mai aplicat la un job și cred că o să primesc postul dorit. Am fost plecat în Italia la o prietenă și când m-am întors m-am gândit să fac un concert în Piața Traian. Am vorbit cu unul altul și, în final, am vorbit cu Paul Chiș și am decis să facem festival. Am vorbit cu artiști, am vorbit cu sponsori”, a spus Giula.
Este important de menționat, că Paul Chiș a scris pe Facebook, a doua zi după festival, că nu a făcut parte din echipa de organizare, ci doar a susținut „pro-bono” ideea.
Chiar dacă prima ediție Fabric # a fost un eșec, Sorin Giula vrea să mai organizeze și alte evenimente în Timișoara, inclusiv o nouă ediție Fabric #.
„Mă gândesc să fac o a doua ediție a festivalului și alte evenimente. Vreau să fac o chestie mai bine gândită, care s-ar numi Fabric Reloaded, și apoi la anul va fi o a doua ediție. Am vorbit să facem și un eveniment în Mehala, sau în alte cartiere. (…) Eu vreau să fac asta, consider că sunt capabil și dacă mă asociez cu cineva care are deja un nume eu sunt dispus și dacă și acele persoane își adună forțele putem face lucruri frumoase”, a concluzionat Giula.
Articole pe aceeași temă:
Fabric #, festivalul la care artistii au plecat acasa
Citiți principiile noastre de moderare aici!