Reprezentanții unității medicale sunt hotărâți ca de luni, 3 aprilie, să nu mai interneze pacienți. Nu mai au resursele necesare pentru a-i trata. Vor rămâne internați cei care sunt deja în saloanele spitalului, iar pentru ceilalți nu vor mai avea alternativă. Mai ales că spitalul s-a confruntat în ultimele luni cu epidemia de rujeolă, toate cazurile grave venind din județele vecine Timișului.
„Până acum am încercat în fel și chip. Acum este cea mai mică valoare de contract cu Casa Județeană se Asigurări de Sănătate (CJAS) din câte am avut, în condițiile în care noi suntem în plină epidemie cu sute și sute de cazuri peste valoarea de contract. Este o formulă de calcul adoptată prin hotărâre de guvern. Noi, în acea formulă de calcul, putem primi maximul. Dar maximul acela pe care ni-l permite contractul cadru nouă nu ne ajunge. Avem multe cazuri peste acea valoare de contract. Ar trebui încă cel puțin 600.000 de lei de lună doar ca să nu continui să fac arierate (datorii mai mari de 90 de zile). Plata pentru tot, utilități, salarii. Primăria, deși poate să ne plătească utilități, refuză acest lucru. Noi suntem singurii care avem depășiri de contract. De abia ne ajung banii de salarii, în condițiile creșterilor salariale care au fost. Noi nu vom mai putea să plătim nimic. Avem datorii din decembrie, la apă, curent, canal. Suntem hotărâți să nu mai internăm alți pacienți, de luni. Vom trata exclusiv pacienții care sunt internați, în acel moment, în spital. Conform hotărârii de guvern privitoare la contractul cadru noi putem ajunge la un maxim, dar acest maxim nu ne ajunge”, a spus Voichița Lăzureanu, managerul spitalului.
Ar trebui formată o comisie la nivel național din care face parte reprezentantul spitalului, al casei județene, al autorității locale și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care să găsească o soluție pentru a debloca situația.
Practic, datoriile spitalului vin din diferența de bani dintre cazurile tratate efectiv în spital și cazurile decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș. Spitalul are, încă din 2016, o sumă de 1.822.499 lei care reprezintă servicii medicale nedecontate de către CJAS. Deși acei pacienți au fost internați în spital și tratați, spitalul nu primește bani de la CJAS pentru acest lucru. Unitatea medicală a închis anul 2016 cu plăți restante de aproape 3 milioane de lei, din care arierate (plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile) de 2 milioane de lei.
Situația pe 2017 nu este deloc „roz”. Din luna ianuarie până în 28 martie, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au fost contractate și plătite 1.405 cazuri de pacienți acuți (în valoare de 3.220.365 lei), dar au fost realizate efectiv, tratate în spital, 1809 cazuri (în valoare de 4.146.363 lei). Practic, spitalul a avut o prezență mai numeroasă a cazurilor acute, tratate, dar neplătite. Rezultă o diferență de 926.000 lei – valoare nedecontată de CJAS. Adică pacienți tratați, internați, dar tratamentul lor nu a fost plătit de CJAS.
Acum, reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara trebuie să semneze un nou contract cu CJAS, pe șapte luni, pentru decontarea acestor cazuri. Nu o vor face însă. Dacă până acum, în 2017, primeau 1.073.000 lei pe lună de la CJAS, suma propusă, din aprilie, timp de șapte luni, este de 999.000 lei pe lună.
Contractul cu CJAS este format din decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri acute (DRG), decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri pacienţi cronici, decontare pacienţi în spitalizare de zi, decontare servicii medicale în ambulatoriu, programe naţionale de sănătate.
„Problema noastră este strict legată de decontarea pacienţilor internaţi în spitalizare continuă tip acuţi (DRG), adică acei pacienţi care au o boală acută şi care nu pot fi planificaţi, puşi pe liste de aşteptare sau îndrumaţi în alte unităţi sanitare, pentru că nu mai există în Vestul ţării alt spital de acest profil. toate secţiile/compartimntele de boli infecţioase din judeţele învecinate – practic din toată ţara- vin spre internare în spitalul nostru, și, evident, sunt forme severe, supraacute de boală cu insuficiențe de organ, care consumă enorm din bugetul spitalului nostru”, a spus Voichița Lăzureanu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Practic, pentru a se debloca situația, iar porțile spitalului să rămână deschise, ar trebui ca CJAS să mărească suma pe care o decontează spitalului, ar fi una dintre soluții. CJAS aplică însă formulele de calcul venite de la nivel central, iar lucrurile se pot schimba doar prin constituirea unei comisii care să determine schimbarea de la București. O altă soluție ar fi ca utilitățile (apă, canal, gaz etc.) să fie plătite de Primăria Timișoara, așa spitalul ar mai avea o gură de aer. Directorul spitalului spune însă că s-a lovit de refuzul reprezentanților primăriei de a face acest lucru.
În aceste zile, spitalul nu mai are pe unde „scoate cămașa”, e plin de datorii și nu mai poate continua în acest ritm. A decis să închidă ușile. Nu dă pacineții afară, dar de luni nu va mai primi alții…
Reprezentanții primăriei transmit că plata utilităților nu este o problemă, le-au plătit și le vor plăti în continuare. Reprezentanții primăriei s-au deplasat deja la Spitalul Victor Babeș pentru a discuta cu reprezentanții unității sanitare.
Articole pe aceeași temă:
Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes mai are bani doar pentru salarii
Citiți principiile noastre de moderare aici!